iacc 2024

IACC 2024: Samen opkomen voor integriteit

Anahita SenAlgemeen, Blog, Corruptie, Evenementen, Integriteit, Internationaal

Amsterdam, 27 juni 2024 – Afgelopen week was Transparency International Nederland bij de 21e editie van de Internationale Anti-Corruptie Conferentie (IACC 2024) in Vilnius, Litouwen. Dit jaar had de conferentie het thema: Het hoofd bieden aan mondiale bedreigingen – opkomen voor integriteit.

Sinds 1983 brengt de IACC beleidsmakers, bedrijfsleiders, maatschappelijke organisaties en journalisten uit meer dan 140 landen samen om de wereldwijde impact van corruptie te belichten en gezamenlijk de strijd aan te gaan. De IACC 2024 beoogt de strijd voor integriteit, milieu- en sociale rechtvaardigheid te benadrukken. Klimaatverandering, gebrek aan vertrouwen in openbaar bestuur en de opkomst van populistische regimes dragen bij aan een toename van mensenrechtenschendingen, milieudelicten, en de macht van de georganiseerde misdaad. Hiermee worden hebzucht en het gebrek aan integriteit bij machthebbers steeds meer de norm. Daarom brengt de IACC iedereen die voor integriteit vecht samen om de benodigde acties te definiëren waarmee de groeiende mondiale bedreigingen aangepakt kunnen worden.

IACC 2024

De conferentie werd georganiseerd rond zeven thematische trajecten met plenaire sessies en workshops over onder meer business integrity, de rol van conflict en illegale geldstromen.

Wat betreft business integrity werd er gesproken over hoe bedrijven en NGO’s beter kunnen samenwerken. Om integriteit te bevorderen is het niet alleen zaak om te voldoen aan wet- en regelgeving maar juist zorgt voor een veilige (meld)cultuur. Daarnaast vond er een interessante plenaire sessie plaats waarin werd ingegaan op het in stand houden van gewelddadige conflicten door corruptie. Wat ons wellicht het meest intrigeerde, was de discussie over illegale geldstromen. Nederland is namelijk een doorvoerland voor illegale geldstromen en wordt daarbij als een ‘enabler‘ gezien. Met andere woorden lijkt Nederland dit te faciliteren, wat nadelige gevolgen heeft voor andere landen.

Samenkomst van alle chapters

Voor ons was een belangrijk deel van de conferentie ook de interactie met diverse actoren in het veld, voornamelijk met de andere chapters van Transparency International. Hierdoor kregen wij cruciale inzichten op hoe zij ervoor staan en wat hun focusgebieden zijn.

Het TI-chapter in Jordanië wordt bijvoorbeeld getroffen door de foreign agent act. Dit is een veelgebruikt beleid dat wordt gericht op actoren die buitenlandse fondsen krijgen en zogenaamde ‘politieke activiteiten’ uitvoeren. Het zorgt voor de beperking van werkzaamheden van NGO’s zoals Transparency International. Bovendien wil de nationale overheid hiermee deze actoren in diskrediet brengen. Zulke maatregelen zijn zorgwekkend in onze strijd tegen corruptie.

Helaas kan samenkomen met andere chapters soms betekenen dat wij meer verontrustend nieuws ontvangen. Zo hoorde wij ook over onze collega’s in Gaza, waarvan we van acht van de negen niet weten of zij nog in leven zijn. Onze gedachten zijn bij hen.

Wil jij Transparency ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: