Gemeentewet

Corruptie in het openbaar bestuur – onderzoek 2005

Leon KuundersBelangenverstrengeling, Corruptie, Integriteit, Nationaal, Onderzoeken

Door de Vrije Universiteit Amsterdam, in de personen van Leo Huberts en Hans Nelen, is in 2005 onderzoek gedaan naar het voorkomen van corruptie in het openbaar bestuur. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Zij concluderen dat “uit studies binnen de politie en onder de Nederlandse beroepsbevolking als geheel [blijkt] dat integriteitsschendingen zoals vriendjespolitiek en bevoordeling van vrienden en familie regelmatig worden gesignaleerd.”

In Nederland vinden jaarlijks naar schatting 130 interne en 50 strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie in de overheidssector plaats. Binnen de overheid worden de aantallen corruptiemeldingen en corruptieonderzoeken zelden goed geregistreerd.

Het onderzoek is te downloaden via deze link.

Transparency International Nederland brengt u elke werkdag Nederlands en internationaal nieuws over corruptiebestrijding, integriteit en transparantie. TI-NL wil een overzichtelijk en toegankelijk medium zijn, vrij van advertenties en betaalmuren. Om dit mogelijk te maken bouwen wij op de steun van onze lezers. Leest u onze stukken met interesse? Overweeg dan om vandaag een donatie te maken.