Vrij Nederland: sjoemelen in de polder

Lotte RooijendijkBelangenverstrengeling, Corruptie, Extern nieuws, Politiek

Amsterdam, 24 februari 2013 – In Vrij Nederland deze week een onderzoek naar de integriteit van bestuurders in Nederland. Alle affaires van de laatste 30 jaar zijn samen met de Erasmus Universiteit op een rij gezet. Op het gebied van de zwaardere zaken scoren vooral de VVD en de PVV hoog.

Volgens VN: “Bij de VVD liepen tien mensen tegen het strafrecht aan, van wie acht in de laatste jaren. De partij heeft zeven (ex-) politici die strafrechtelijk veroordeeld zijn: René Waas, Patricia Remak, Sjoerd Swane, Ton van der Schans, Stan Klijnhout, Piet Neus en Gé Craenen. Berthold Ziengs, Jos van Rey en Ton Hooijmaijers zijn onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Bij de PVV liepen maar liefst tien mensen tegen het strafrecht aan: Dion Graus, Eric Lucassen, Jhim van Bemmel, Hero Brinkman, James Sharpe, Marcial Hernandez, Gidi Markuszower, Martijn Hurks, Aarnoud van Doorn, en Daniël van der Stoep. De aanklacht wegens mishandeling tegen Graus werd geseponeerd.

De hoge score van de VVD en PVV is opvallend, omdat bij uitstek deze partijen zich als crimefighters presenteren. Minstens zo opvallend is, zo wijst het onderzoek uit, dat juist deze partijen niet of nauwelijks tegen integriteitsschendingen binnen de eigen gelederen optreden.”

Vrij Nederland is vanaf 20 februari verkrijgbaar.