Verklaring tegen Corruptie

Anne Scheltema BeduinAankondigingen, Europees, Media, Nationaal, Nieuws, Organisatie, Publicaties

Amsterdam, 6 mei 2014 – Vandaag lanceert TI-NL de Verklaring tegen CorruptieEU organen en instituties zijn kwetsbaar voor corruptie vanwege mazen in wetgeving en magere handhaving van regels met betrekking tot ethiek, transparantie en financieel toezicht. Dit is de belangrijkste conclusie die volgt uit het rapport dat onlangs door de Anti-corruptie waakhond Transparency International is gepubliceerd.

The EU institutions have done a lot to put their house in order in recent years but strong foundations are being undermined by complex rules, complacency, and a lack of follow up,” zei Carl Dolan, Directeur van het Europese kantoor van Transparency International.

Aan de vooravond van de verkiezingen van mei 2014 blijkt dat 70 procent van de Europeanen geloven dat corruptie voorkomt in de EU instituties.

Vanwege deze ontwikkelingen heeft TI-NL besloten deel te nemen aan een EU-breed initiatief om kandidaten die afgevaardigd worden naar Europa te vragen de Verklaring tegen Corruptie te ondertekenen. Het doel hiervan is voortgang te maken naar een transparant en ethisch Europees bestuur.

TI-NL hoopt dat partijen en kandidaten de Verklaring ondertekenen en retour sturen.

Het initiatief voor de Verklaring tegen Corruptie is ondernomen door het EU kantoor van Transparency International. Verder nemen ruim 15 Europese chapters deel aan het initiatief. U vindt meer informatie op de Europese website.

TI-NL hoopt op steun van de (toekomstige) Europarlementariërs om transparantie en integriteit in Europa en Nederland duurzaam te bevorderen.

Via deze link kunt u volgen welke partijen de verklaring hebben getekend.

Lees hieronder de verklaring voor partijen en voor kandidaten:

Bijlage Verklaring tegen corruptie – kandidaat

Bijlage Declaratie tegen corruptie – partij