matchfixing schandaal in het voetbal

Anne Scheltema BeduinEuropees, Extern nieuws, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws, Publicaties, Publication

Hoofddorp, 25 augustus 2014 – Dat de voetbalwereld een aantrekkelijk doelwit is voor corrumperende invloeden is allang geen verassing meer. Denk bijvoorbeeld aan de toewijzingen van de gastlanden voor het wereldkampioenschap in 2010 en de presidentiële verkiezingen van de FIFA in 2011. Vandaag was het helaas weer raak: Denen werd opgeschrikt door een matchfixing schandaal in het voetbal. Zes mensen zijn aangeklaagd wegens hun betrokkenheid bij het beïnvloeden van twee wedstrijden. Verschillende voetbalorganisaties lijken het gevaar dat gepaard gaat met dit soort corruptie steeds meer te erkennen.

 

De FIFA heeft illegaal gokken al geclassificeerd als een van de grootste gevaren van het voetbal. Nu gaat de FIFA meewerken aan een internationale conferentie over ethiek in de sport. Op 19 september 2014 wordt deze conferentie georganiseerd door de ‘World Forum for Ethics in Business’. De top wordt gehouden in het hoofdkantoor van de FIFA in Zurich. Prominenten uit de politiek, sport- en zakenwereld zullen bij elkaar komen om te discussiëren over de rol die sport kan spelen in het oplossen van maatschappelijke problemen en om succesvolle voorbeelden van integer sportmanschap te laten zien. Transparency International is ook aanwezig en wordt vertegenwoordigd door Senior Advisor for Sport Sylvia Schenk.

 

In eigen land strijd de KNVB ook tegen corruptie in het voetbal. De voetbalbond heeft afgelopen week besloten om binnenkort alle betrokken organisaties in Nederland uit te nodigen voor een workshop die twee dagen gaat duren. Het doel van de workshop is het uitwisselen van ervaringen en verder praten over de aanpak van illegale gokpraktijken.