Corruptie kost 1 biljoen dollar en 3,6 miljoen levens

Anne Scheltema BeduinInternationaal, News, Nieuws, Organisatie, Press Release, Press Releases, Publicaties, Publication

Hoofddorp, 4 september 2014 – Ontwikkelingsorganisatie ONE heeft in haar dinsdag verschenen rapport de ‘Trillion Dollar Scandal Study’, nieuwe inzichten gegeven in de schade die corruptie kan veroorzaken in ontwikkelingslanden. Vooral in deze landen wordt het gevecht tegen armoede, ziekte en honger ondermijnd door een web van corrupte activiteiten. De conclusie van het rapport zijn schokkend: corruptie kost 1 biljoen dollar en 3.6 miljoen levens. Hoe is ONE tot deze conclusie gekomen?

 

Witwassen, belastingontduiking en corrupte bedrijven zorgen ervoor dat er ruim een biljoen dollar (1000 miljard dollar) verdwijnt uit de economieën van ontwikkelingslanden. Het gaat hier niet om geld uit internationale ontwikkelingshulp, maar om geld dat wordt weggesluisd met behulp van spookfirma’s en obscure overeenkomsten, vooral in relatie tot natuurlijke grondstoffen.

 

Dit heeft gevolgen voor de levens van miljoenen mensen. Als deze praktijken stoppen kunnen er volgens ONE jaarlijks 3,6 miljoen levens gered worden in lage-inkomenslanden tussen 2015 en 2025. In dezelfde periode kunnen er 4.3 miljoen levens gered worden in lage- en middeninkomens-landen. Het geld dat nu door corruptie verloren gaat, zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor onderwijs en vaccinaties.

 

ONE hoopt dat deze kwestie aangekaart wordt op de G20-top in november. Volgens ONE zou de G20 spookfirma’s moeten aanpakken door transparantie te eisen. Hierdoor moet het identificeren van corrupte individuen en bedrijven eenvoudiger worden.

 

Hieronder vindt u het hele rapport.