FIFA: maak het Garcia rapport openbaar!

Anne Scheltema BeduinFeature, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws, Organisatie, Press Release, Press Releases

Amsterdam, 22 oktober 2014 – De internationale anti-corruptiebeweging Transparency International heeft de door de Nederlandse Afdeling (TI-NL) ontworpen resolutie “Restoring trust in FIFA” met een overweldigende meerderheid (118 voor, 1 tegen) aangenomen. De resolutie roept FIFA, de internationale voetbal organisatie, om het onderzoek naar de vermoedelijke omkoping bij de toewijzing van de Wereldkampioenschappen in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

“Sport should be a role model of fair play but the ability for sport to act as a force for good in the world is compromised when sports organisations are not held to the highest standards of good governance and accountability. That’s why Transparency International wants to keep the pressure up on FIFA to make sure that anyone involved with bribery is held to account,” zei José Ugaz de nieuwe voorzitter van het internationale TI bestuur.

De resolutie luidt:

Transparency International calls on FIFA to publish this report (in a form that respects the rights of individuals who agreed to give evidence anonymously) so that anyone who has been involved in bribery or wrong-doing is held to account.

Meer dan 100 Afdelingen van de wereldwijde anti-corruptie beweging waren samen in Berlijn op 19 oktober voor de jaarlijkse vergadering.

Doel van de resolutie is ervoor te zorgen dat als er sprake was van corruptie, de schuldigen terecht gewezen kunnen worden en om de druk op FIFA op te voeren zodat zij genoeg informatie uit het rapport openbaart om te kunnen verzekeren dat het onderzoek op juiste en geloofwaardige wijze is verlopen. FIFA heeft inmiddels al aangegeven bereid te zijn enige informatie vrij te geven. Ook het hoofd van het onderzoek, Michael Garcia, heeft gepleit voor publicatie van het rapport.

Transparency International borduurt verder op haar eerdere roep om vernieuwing bij de FIFA, een organisatie die doorlopend in verband wordt gebracht met corruptie schandalen.

Hieronder leest u de volledige tekst van de resolutie:

Integrity in Sport: Restoring trust in FIFA

World football’s governing body FIFA must take concrete steps to win back trust in sport governance at a time when corruption threatens the integrity of sport. The ability for sport to act as a force for good in the world is compromised when sports organisations are not held to the highest standards of good governance and accountability.

Following the awarding of the 2018 and 2022 World Cups to Russia and Qatar, respectively, it was alleged that FIFA executive committee members had taken bribes. FIFA initiated an investigation by its Ethics Committee, known as the Garcia Report, which it has now said will remain secret.

Transparency International calls on FIFA to publish this report (in a form that respects the rights of individuals who agreed to give evidence anonymously) so that anyone who has been involved in bribery or wrong-doing is held to account.