Initiatiefnota PvdA over bestrijding matchfixing en fraude in sport

Anne Scheltema BeduinFeature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws, Organisatie

Amsterdam, 27 oktober 2014 – Nog geen week na de meest recente oproep van Transparency International om corruptie in sport aan banden te leggen, komt de PvdA met een initiatiefnota om matchfixing en fraude in sport fulltime te bestrijden. De nieuwe eenheid moet actief onderzoek verrichten naar criminaliteit in het gokcircuit, de invloed op de sport van investeringsmaatschappijen en dubieuze clubeigenaars.

De PvdA vindt dat de bestrijding van matchfixing en fraude in de sport “momenteel niet verloopt zoals gewenst”. Ondanks de “diverse (concrete) signalen […] van wedstrijdvervalsing[, heeft dit] niet geleid tot de vervolging en/of veroordeling van één of meerdere betrokkenen”, aldus de initiatiefnemer Van Dekken.

Matchfixing neemt steeds ernstiger vormen aan in landen om ons heen, ook in de topsport, en er zijn steeds meer meldingen van matchfixing in Nederland.

Tjeerd van Dekken, PvdA

Van Dekken noemt het hebben van een (veilige) meldingsmogelijkheid met eventuele strafvermindering en een betere opsporing als maatregelen op de handhaving van bestaande regels te vergroten. Ook zou de Kansspelautoriteit meer bevoegdheden moeten krijgen om illegale kansspelaanbieders uit te bannen. Tot slot is volgens Van Dekken Europese samenwerking noodzakelijk, “[o]mdat matchfixing een grensoverschrijdend karakter heeft”.

Voorstellen

Concreet stelt de initiatiefnemer het volgende voor:

 • De opsporing en bestrijding van matchfixing in Nederlands prioriteit te geven bij justitie,
  bijvoorbeeld in de vorm van een gespecialiseerde eenheid ter bestrijding van fraude,
  witwasserij en matchfixing in de sport;
 • Een nationaalrechtelijke clementieregeling op te zetten conform de in de onderhavige
  initiatiefnota beschreven wijze;
 • De Kansspelautoriteit middels het (concept)wetsvoorstel ‘Kansspelen op afstand’ meer
  bevoegdheden en instrumenten te bieden ter bestrijding van illegale kansspelen, hetgeen
  tevens leidt tot de bestrijding van matchfixing;
 • Een aanbodbeperking op te nemen in het (concept)wetsvoorstel ‘Kansspelen op afstand’
  voor ‘kleine’ weddenschappen die eenvoudig vervalst kunnen worden (zoals het gokken
  op de eerste gele kaart), om op deze wijze de kans op sportfixing te verkleinen;
 • Weddenschappen bij (legale) kansspelaanbieders te annuleren zodra het Betting Fraud
  Detection System onregelmatigheden constateert.

De Kansspeelautoriteit wil zich niet mengen in de ‘politieke discussie’ over de uitbreiding van de eigen capaciteit. ‘Maar in het algemeen is het bij ons net als bij andere instanties: als we meer taken krijgen, hebben we meer mensen nodig’, zegt de woordvoerder. Er zijn al meer dan 70 mensen werkzaam bij de KSA.

Het volledige initiatiefvoorstel leest u hier als pdf.

Transparency International strijdt al jaren voor verbetering van integriteit in sport. Onlangs nog heeft de gehele anti-corruptieorganisatie met overgrote meerderheid (188 voor, 1 tegen) gestemd ten faveure van een door de Nederlandse Afdeling (TI-NL) ontworpen resolutie “Restoring trust in FIFA”. De resolutie roept FIFA, de internationale voetbal organisatie, om het onderzoek naar de vermoedelijke omkoping bij de toewijzing van de Wereldkamioenschappen in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).