TI-NL krijgt € 7.500,- van het Fraude Film Festival

Anne Scheltema BeduinFeature, Intern nieuws, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 2 oktober 2014 – Gisteren vond het allereerste Fraude Film Festival plaats in EYE Amsterdam. Het event dat bedacht is door Fortress werd druk bezocht door mensen uit allerlei verschillende hoeken van de fraude bestrijding. Van Openbaar Ministerie tot banken, van softwareontwikkelaars tot verzekeraars. Natuurlijk was ook Transparency International Nederland bij deze grote dag aanwezig. En niet zo maar, TI-NL was het goede doel waar de opbrengst van het festival aan werd gedoneerd.

Het festival begin met een videoboodschap van minister Opstelten, die u hieronder kunt bekijken.

Vervolgens werden tijdens de dag verschillende films en documentaires laten zien, waaronder het indrukwekkende ‘Big Boys Gone Bananas!*‘ over de strijd tegen een grote multinational en ‘The ambassador‘ dat eerder tijdens het IDFA schitterde en veel discussie heeft doen oplaaien.

Aan het einde van de avond werd de eerste Anti Fraude Award uitgereikt. De award is bedoeld voor een persoon of organisatie die zich aantoonbaar heeft onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding en een inspiratie is voor anderen. Na eens spannende inleiding kwam het televisieprogramma ‘Opgelicht’ als winnares uit de bus. Beide andere nominaties, de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem en Officier van Justitie in Den Haag, mr. Johanna Reddingius, kregen desondanks welverdiende lof voor hun rol in de strijd tegen fraude.

Daarna was het tijd voor TI-NL om te schitteren. Bestuurslid Donald Kalff nam de cheque van € 7.500,- in ontvangst van mede-organisator Rob Otjens. In zijn dankwoord liet Kalff weten buitengewoon vereerd te zijn met deze donatie, dat het werk van fraudebestrijders nog lang niet gedaan is maar dit daar festival een mooie bijdrage aan levert en dat TI-NL dit geld zal gebruiken fraude en corruptie in Nederland actief te bestrijden.

De avond sloot af met de uitzonderlijke film ‘Deep water‘ over alle facetten van menselijkheid.

Vandaag is het de dag voor het grote publiek, om de films te zien en meer te weten te komen over de omvangrijke mogelijkheden waarop fraude gepleegd kan worden.