Een nieuw wapen in de bestrijding van corruptie: Collective Action (5)

Anne Scheltema BeduinAankondigingen, Intern nieuws, Internationaal, Nationaal, News, Organisatie

Hoofddorp, 21 november 2014 – In het vorige deel van deze serie hebben we een case studie van B. Horrowitz bekeken. In dit deel gaan we artikel 8 van Horrowitz bekijken, waarin hij schrijft over de rol van de Wereldbank bij het promoten van Collective Action.

Het World Bank Instituut (WBI) heeft in 2008 het Fighting Corruption through Collective Action Initiative opgezet. Volgens Horrowitz zijn een groot deel van de huidige anti-corruptie experts hierdoor beïnvloed. De Collective Action piramide is gebaseerd op het meer complexe model van de WBI:

WEreldbank collective action

De Wereldbank heeft Collective Action ook in de praktijk toegepast. In de World Bank Group Integrity Compliance Guidelines wordt Collective Action aangewezen als een manier voor veroordeelde bedrijven om hun uitsluiting te beëindigen. In clausule 11 staat: “Collective Action:…endeavor to engage with business organizations, industry groups, professional associations and civil society organizations to encourage and assist other entities to develop programs aimed at preventing Misconduct”.

De Wereldbank gaf Siemens ook de mogelijkheid om hun zaak te schikken. Hiervoor moesten ze het Siemens Integrity Initiative stichten. Dit 100 miljoen dollar fonds steunt Collective Action projecten georganiseerd door NGO’s in opkomende en ontwikkelende markten.

Toch twijfelt Horrowitz aan de huidige rol van de Wereldbank. Deze eerste initiatieven laten het enthousiasme zien van de Wereldbank voor Collective Action, maar is dat tegenwoordig nog steeds het geval? Na Siemens zijn er geen voorbeelden van bedrijven die schikken door het opzetten van een fonds dat Collective Action steunt. De Wereldbank zou meer kunnen doen om andere organisaties te enthousiasmeren voor Collective Action, zoals andere internationale financiële instituten. Hetzelfde geld voor ontwikkelingslanden waar de Wereldbank geld aan leent.

Volgens Horrowitz is het tijd dat Collective Action een speerpunt wordt in de strijd tegen corruptie. Er kan meer publiciteit voor zijn, er mogen meer succes verhalen verteld worden en er mag meer geld beschikbaar gesteld worden. Hierdoor kan de corruptiecultuur volgens Horrowitz echt veranderen. Daarom ziet hij graag dat de invloedrijke Wereldbank zijn leidende positie als promotor van Collective Action weer inneemt.