FIFA: hoe nu verder

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 4 juni 2015 – Een interview met Gerke Berenschot, bestuurslid van Transparency International Nederland, werd gisteren uitgezonden door EenVandaag. Dit naar aanleiding van alle commotie rond de wereldvoetbalbond FIFA. Afgelopen dinsdag heeft Sepp Blatter zijn vertrek als president van de FIFA bekend gemaakt, ondanks dat hij de vrijdag daarvoor nog als president was herkozen. Sinds de arrestaties vorige week woensdag van zeven top-officials, naar aanleiding van een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA van de FBI, heeft de media hard uitgehaald naar Sepp Blatter. Vorige week nog heeft Transparency International een survey gepubliceerd waaruit bleek dat 83% van de voetbalfans het vertrouwen in Sepp Blatter heeft verloren. Nadat hij zijn aftreden bekend maakte, naar verluidt onder druk van de Amerikaanse opsporingsautoriteiten, werd dan ook opgelucht adem gehaald in de media.

Een hele hoop commotie in een korte tijd. Nu het onderzoek over de misstanden sinds 1991 binnen de FIFA pas echt vorm zal krijgen is het ook belangrijk dat er met een blik vooruit gekeken wordt. Hoe moet het nu verder met de FIFA, een bond die de meest beoefende sport ter wereld mondiaal representeert?

Volledige openheid van zaken

In het interview met Gerke Berenschot van 3 juni 2015 stelde hij onder meer dat het vaststellen van corruptie binnen organisaties moeizaam is omdat beide partijen er belang bij hebben dat de corruptie verborgen blijft. Beide partijen zijn schuldig, terwijl het slachtoffer vaak onwetend is. Over de nu te ondernemen stappen stelde Berenschot dat eerst een onafhankelijke comité dat hervormingen kan bepleiten opgericht dient te worden. Aangezien de geloofwaardigheid van de FIFA nagenoeg is gezakt tot het nulpunt, is het van belang dat dit comité bestaat uit leden van buiten de FIFA. Daarnaast moet er transparantie komen over de geldstromen binnen de FIFA, dient het congres van de FIFA zelf het bestuur te kiezen in plaats van ondemocratisch aangesteld worden en dienen de toewijzingen van de WK’s in Rusland en Qatar over te worden gedaan indien blijkt dat deze door corruptie verkregen zijn.

Moeizame opgave

Voor deze hervormingen zal een lange adem nodig zijn. Veertien jaar geleden stond het Internationaal Olympisch Comité voor dezelfde uitdaging nadat Juan Antonio Samaranch werd opgevolgd door Jacques Rogge, die hervormingen aankondigde om corruptie binnen het Internationaal Olympisch Comité te bestrijden en de geloofwaardigheid te herstellen. Berenschot stelt dat het helemaal schoonvegen van zo een grote organisatie moeizaam is en een totale transparantie moeilijk te bewerkstelligen is. Toch staat de FIFA voor de uitdaging om volledige openheid van zaken te geven om zo het vertrouwen in de wereldvoetbalbond FIFA te herstellen. Het aftreden van Sepp Blatter lijkt daarvoor een goede eerste stap.

 

Jelle Clemens, stagiair Transparency International.