Nederlandse link bij FIFA corruptie

Anne Scheltema BeduinFeature, Internationaal, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 30 juli 2015 – De wereldvoetbalorganisatie FIFA heeft toegegeven dat het aantrekken van nieuwe sponsors door het onderzoek omtrent het corruptieschandaal bemoeilijkt wordt. Daarnaast hebben de huidige sponsors, waaronder Visa, McDonald’s en Coca-Cola, hun zorgen geuit. Nu het door Amerika geleide onderzoek naar de vermeende corruptie binnen de FIFA steeds verder uitdijt wordt er ook een Nederlandse link met betrekking tot omkopingen zichtbaar. Vorige week werd duidelijk dat een Nederlandse brievenbusfirma met een Nederlandse bestuurder, waarin twee sportmarketingbedrijven samenkomen, gelieerd is aan verdachte Zuid-Amerikaanse sportmarketingbedrijven. Het lijkt erop dat meerdere Nederlandse brievenbusfirma’s betrokken kunnen zijn. De vraag is of de aan televisierechten verdiende miljoenen door verdachte sportmarketingbedrijven in Zuid-Amerika onder andere zijn weggesluisd via Nederlandse brievenbusfirma’s. Daarnaast speelt de vraag of de Nederlandse bestuurders meer weten van de omkooppraktijken.

Nederlandse brievenbusfirma’s worden veelal door multinationals gebruikt om belastingvoordelen te genieten. Dat Nederland te boek staat als een belastingparadijs heeft te maken met gunstige belastingverdragen en de belastingdeals die door de Nederlandse fiscus met multinationals worden gemaakt. Ook wordt er via Nederlandse brievenbusfirma’s geld doorgesluisd naar andere belastingparadijzen. Dit lijkt ook het geval te zijn bij Nederlandse sportmarketingbedrijven die gelieerd zijn aan de verdachte sportmarketingbedrijven in Latijns-Amerika, die door omkoping van FIFA officials de televisierechten voor de Copa America en de Zuid-Amerikaanse Champions League bemachtigd hebben.

Het is nog onduidelijk of de Nederlandse bestuurders van de Nederlandse sportmarketingbedrijven enkel een stroman zijn voor de Zuid-Amerikaanse sportmarketingbedrijven of dat zij daadwerkelijk meer van de omkoping van FIFA officials weten. Het openbaar ministerie in New York geeft geen commentaar op de vraag over de eventuele betrokkenheid van de Nederlandse sportmarketingbedrijven bij het FIFA-schandaal. Ook het Nederlandse openbaar ministerie laat niet los of er rechtshulpverzoeken uit Amerika binnen zijn gekomen om de Nederlandse brievenbusfirma’s door te lichten. Echter, de kans is groot dat de FBI zich ook op Nederland zal richten bij het grootschalig onderzoek naar de vermeende corruptie binnen de FIFA.