Rapport buitenlandse omkoping verschijnt donderdag

Anne Scheltema BeduinFeature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, Nieuws, Onderzoeken, Organisatie, Press Release, Wetgeving

Amsterdam, 18 augustus 2015 – Volgens een nieuw rapport van Transparency International (TI) dat op 20 augustus 2015 wordt gepubliceerdExporting Corruption Progress Report 2015: Assessing Enforcement of the OECD Convention on Combating Foreign Bribery” komen OECD-landen hun afspraken niet volledig na.

Het rapport Exporting Corruption analyseert de mate van handhaving van de OECD lidstaten ten aanzien van grensoverschrijdende corruptie.

Het verdrag is bedoeld om de zogenaamde supply-side van grensoverschrijdende corruptie aan te pakken. De landen die dit verdrag hebben ondertekend zijn wettelijk verplicht om bedrijven die in het buitenland omkopen te onderzoeken, te vervolgen en te straffen. Omkoping is erg schadelijk en ondermijnt de ontwikkeling van een land, verstoort de markt en kost de belastingbetaler veel geld.

De elfde editie van het jaarlijks rapport uitgebracht door Transparency International laat zien dat een significant aantal landen in de afgelopen vier jaar geen enkele zaak met betrekking tot omkoping in het buitenland heeft aangepakt. De nationale afdelingen geven in het rapport hun visie op een aantal gebreken in hun juridische systemen en in de praktijk. Ook wordt een aantal ontwikkelingen besproken en worden er aanbevelingen gedaan. Transparency International Nederland directeur Anne Scheltema Beduin heeft dit voor Nederland gedaan.

Het rapport wordt op donderdag 20 augustus 2015 op www.transparency.org gepubliceerd. Bent u geïnteresseerd in het rapport, mail dan naar communicatie@transparency.nl.