Meer transparantie Binnenhof met 1848.nl

Lotte RooijendijkAankondigingen, Media, Nationaal, News, Nieuws, Organisatie

Amsterdam, 15 oktober, 2015 – Het Binnenhof is deze week een stuk transparanter geworden met de launch van de betaversie van webtool 1848.nl. Alle relevante politieke besluiten en ontwikkelingen die zich afspelen in Den Haag zijn nu te vinden op de website.

 In partnerschap met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Open State Foundation, Dispectu en Vormstrateeg, hebben initiatiefnemers Lucas Benschop en Guy Hendricks een register geopend voor constante en directe toegang tot parlementaire informatie. Bezoekers kunnen bovendien registreren en zelf een persoonlijk dossier samenstellen en notificaties activeren voor artikelen en onderwerpen die zij interessant vinden.

Initiatiefnemer Lucas Benschop spreekt op Twitter over de “Haagse Blackbox” die open is gegaan. De politiek redacteur van NU.nl zei in een interview van vandaag met De Nieuwe Reporter dat de ontwikkeling van 1848.nl voortkwam uit een ambitie om Den Haag transparanter te maken. Met dit dossier moet het werk van journalisten (dus ook van zichzelf) vergemakkelijkt worden.

Hoewel de website in eerste instantie is bedoeld voor collega-journalisten, nodigen Benschop en Hendricks iedereen uit om “zich aan te melden en [1848.nl] de komende tijd te bestoken met feedback”. Door middel van deze gebruikersfeedback wil het duo zich laten inspireren later nog veel meer nieuwe bronnen en functionaliteiten toe te voegen en uiteindelijk een complete mediawatch voor de Haagse politiek te bewerkstelligen. Wie weet: over vijf jaar misschien zelfs voor Brussel?