Nederland aan schandpaal voor belastingafspraken Starbucks

Lotte RooijendijkEuropees, Extern nieuws, Feature, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 26 oktober, 2015 – Nederland heeft door middel van ‘gunstige’ tax-rulings ongeoorloofde staatssteun geleverd en koffiemagnaat Starbucks en zou zich hiervoor ‘diep moeten schamen’, aldus Eurocommissaris voor Mededinging Margaretha Versjacher.

In een eerder artikel op de website van TI-NL over de plannen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om een einde te maken aan brievenbusfirma’s in belastingparadijzen, was al te lezen welke rol Nederland speelt in fiscale doorvoer en belastingontwijking van Multinationals. Eén van de bekendste voorbeelden van deze handelingen is de belastingafspraak met koffiemagnaat Starbucks.

In dit geval heeft de Belastingdienst ervoor gezorgd dat Starbucks absurde winst heeft kunnen maken. Door concrete afspraken die waren vastgelegd in zogenaamde tax-rulings, heeft Starbucks 20 tot 30 miljoen euro aan belastingvoordeel gekregen. Dit bedrag moet het concern nu terug betalen aan de fiscus, zo oordeelde van de Europese Commissie.

Alle bedrijven binnen de EU hebben recht op een gelijk speelveld. Nederland maakt het door dit soort afspraken echter onmogelijk voor andere (koffie-)bedrijven om Starbucks bij te kunnen houden. De ‘rulings’ van de Belastingdienst zijn op zichzelf niet verboden. Juist omgekeerd: zij zijn een vast onderdeel van de communicatie van belastingdienst aan individuele bedrijven, zodat deze vooraf weten waar ze aan toe zijn. Wat wel illegaal is, zo Versjacher, zijn ‘afspraken die worden gemaakt over de verrekenprijzen die niets met de werkelijkheid te maken hebben’. En laat dit nou precies zijn wat de Nederlandse belastingdienst met Starbucks heeft gedaan.

Ook Luxemburg is verwikkeld in een soortgelijke zaak met autofabrikant Fiat. Versjacher maakte bekend dat er geen straffen zullen worden uitgedeeld, maar dat Luxemburg en Nederland zich ‘diep zouden moeten schamen’. Beide landen zijn zeer ontevreden met deze uitspraken. Als de landen het geld niet terugvorderen van de multinationals, zal de Commissie alsnog naar het Hof stappen, waarna mogelijk boetes kunnen volgen.

Met deze tik op de vingers van Nederland en Luxemburg, laat de Europese Commissie duidelijk zien dat het nu menens is. De nieuwe aanpak is een stuk strenger dan in het verleden en de Commissie zal minder door de vingers zien. Meer gedetailleerde informatie over hoe Starbucks precies winstbelasting wist te minimaliseren, is in het artikel van Volkskrant van 22 oktober jl. te lezen.