Extreme corruptierisico’s defensiesector Midden Oosten

Lotte RooijendijkExtern nieuws, Feature, Internationaal, News, Nieuws, Onderzoeken, Press Release, Press Releases, Publicaties, Publication

Amsterdam, 29 oktober 2015 – Extreme risico’s op corruptie in de defensiesector in de regio Midden Oosten en Noord Afrika (MONA) 

 

Transparency International waarschuwt voor aanhoudende corruptie-risico’s die bijdragen aan instabiliteit in de regio

 

 

Volgens het Government Defence Index (GI) van Transparency International, lopen alle MONA landen een hoog risico op corruptie. De zekerheid en stabiliteit van de regio staan hierdoor constant onder druk. 

 

Vandaag publiceert Transparency International een rapport uit waarbij per land in die regio wordt gekeken naar het risico op corruptie binnen de veiligheidssector. Op basis van een tweejarig onderzoek werden aan de hand van de GI de nationale instituties van Defensie gerangschikt op een schaal van A tot F. Zestien van de zeventien landen die werden getoetst kregen het cijfer E of F; respectievelijk “erg hoog” risico en “kritisch” risico voor corruptie bij Defensie. Tunesië kwam relatief als beste uit de verf, maar scoorde desalniettemin “hoog” (D) op de risico-schaal.

 

Katherine Dixon, Programma Directeur Transparency International voor Defensie en Veiligheid, zegt:

 

“[MONA] is een van de meest instabiele en door conflict geteisterde regio’s in de wereld. Meer dan een kwart van ’s werelds geheime defensie-uitgaven vindt plaats in het Midden Oosten. Corruptie zet de internationale veiligheid onder druk, doordat een constante stroom van geld en wapens conflicten aan blijft wakkeren.”

 

“Het is opvallend dat Tunesië het enige land is dat (een kleine) vooruitgang heeft geboekt en dat daar blijkbaar de hoop van de Arabische lente nog niet is gedoofd.”

 

“Zonder verbetering van transparantie en verantwoording zal het risico op corruptie zonder toezicht toenemen. Voor landen waar onvoldoende bescherming tegen corruptie wordt gewaarborgd moeten strengere condities worden gesteld aan de exporteurs van wapens.”

 

Het GI rapport gaat over de endemische corruptie in de veiligheidssector in het Midden-Oosten en laat duidelijk zien hoe fundamenteel poreus sommige landen daadwerkelijk zijn. In het rapport gaat Transparency International in op overkoepelende onderwerpen en gedetailleerd onderzoek van elk land in de regio. De algemene boodschap is dat landen in het Midden-Oosten erg gevoelig zijn voor corruptie en dat de veiligheid en stabiliteit in deze regio hierdoor constant onder druk staat.

 

Resultaten

 

Uitkomst rapport MONA

Het gehele rapport is hier onder te downloaden.