Fraude in beeld: A Most Violent Year

Lotte RooijendijkFeature, Media, Nationaal, News, Nieuws, Opinie

Amsterdam, 6 oktober 2015 – Op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober vindt in Amsterdam het Fraude Film Festival plaats, waar aandacht wordt gegeven aan het onderwerp fraude door middel van films, documentaires en discussies. Onder andere de film ‘Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story’ en de documentaire ‘(Dis)Honesty – The Truth About Lies’ staan op het programma. Kaarten voor 9 oktober zijn nog steeds verkrijgbaar op de website van het festival.

Kun je er helaas niet bij zijn, maar wil je toch een interessante avond met een film over fraude en corruptie? Dan is de film A Most Violent Year wellicht een goede keuze. De film uit 2014 schetst schitterend de moeilijke keuze tussen ethiek en zakelijke belangen en de interne worstelingen van iemand die het goede pad wil kiezen waar dat soms erg moeilijk is.

De film speelt zich af in New York in 1981, een van de meest gevaarlijke en gewelddadige jaren die de stad heeft gekend. De hoofdpersoon is Abel Morales (gespeeld door Oscar Isaac), een geïmmigreerde zakenman die zich terugvindt in een verhitte concurrentiestrijd in de olie-industrie. Waar zijn concurrenten geweld en diefstal niet uit de weg gaan, moet Morales zien dat hij niet ook op het slechte pad raakt. Zijn vrouw en zakenpartner doet hier ook haar uiterste best voor. Zoals de hoofdpersoon mooi verwoord in de film: “The result is never in question for me; just what path you take to get there.” Ondertussen wordt Morales scherp in de gaten gehouden door openbaar aanklagers die een zaak tegen hem proberen te bouwen.

“The result is never in question for me; just what path you take to get there.”

De film brengt ethiek in het bedrijfsleven op een mooie manier in beeld. De hoofdpersoon heeft moeite het ‘juiste’ te doen wanneer hij terecht komt in een omgeving waar niet iedereen juist handelt. Ook geeft het een interessant beeld van het effect dat een onderzoek naar corruptie en fraude zonder veroordeling kan hebben op een bedrijf. De zakenman verliest zijn financiering op het moment dat het fraudeonderzoek aan het licht komt, waarmee de toekomst van zijn bedrijf op de tocht komt te staan. De film is een goede vertolking van de American Dream en de donkere kanten die daarbij komen kijken. Kijk hieronder de trailer: