Lezing: journalistieke strijd tegen corruptie

Lotte RooijendijkEuropees, Extern nieuws, Feature, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 19 oktober 2015 – Op woensdag 28 oktober zal een nieuwe Vrijheidslezing plaatsvinden, georganiseerd door De Balie en Amnesty International. Ditmaal zal de Roemeense onderzoeksjournalist Paul Radu te gast zijn om te spreken over de journalistieke strijd tegen corrupte regimes en internationale criminele netwerken. Radu is mede-oprichter van de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Met zijn team strijdt Radu tegen politici met criminele banden, seksslavernij, mensensmokkel en witwasserij in Europa. In 2015 kreeg de organisatie hiervoor ‘The Special Award’ bij de European Press Prize. Voor de lezing kunt u kaarten kopen op de website van De Balie.

In deze elfde editie van de Vrijheidslezing zal Paul Radu aantonen hoe belangrijk het opzetten van internationale journalistieke netwerken is bij het bestrijden van corruptie en het bevorderen van een open democratische samenleving. Radu heeft de afgelopen 15 jaar gewerkt als onderzoeksjournalist, editor en trainer in Oost-Europa, Azië, Afrika, Latijns Amerika en Noord-Amerika. In 2004 ontving hij de Knight International Press Fellowship Award for Excellence in Journalism. Hij heeft onder andere gewerkt voor BBC News Night, ABC News 20/20 en CBS. Het is volgens Radu van belang dat journalisten niet zozeer activisten zijn, maar zich focussen op objectieve journalistiek en daarmee bijdragen aan de discussie. Internationale samenwerking tussen journalisten moet worden gestimuleerd en kennisuitwisseling vergroot. Radu en de OCCRP onderzoeken corruptie en georganiseerde misdaad in Oost- en West-Europa. De relatie tussen Oost en West zal nadrukkelijk ter sprake komen.

De lezing van Paul Radu zal worden ingeleid door Heikelien Verrijn Stuart, initiatiefnemer en lid van de PrepCom van The European Press Prize. Na de lezing zal er een gesprek zijn met onder andere Hellen Kooijman, hoofdredacteur van het tijdschrift Donau. De presentatie zal worden verzorgt door Kirsten van den Hul. De Vrijheidslezing is een initiatief van De Balie en Amnesty International om het verhaal en de strijd van een vrijheidsdenker onder de aandacht te brengen. In eerdere edities waren inspirerende sprekers zoals LGBT-activist Frank Mugisha uit Oeganda, internet activist Esra’a Al Shafei uit Bahrein en bekend Egyptische schrijfster Nawal el Saadawi te gast.

De lezing zal op woensdag 28 oktober om 20:00 plaatsvinden bij De Balie in Amsterdam. Meer informatie over de lezing en de kaartverkoop (student/CJP/stadspas/balie cultuur pas: € 7,50; regulier: € 10,00) kan worden gevonden op de website van de Balie.