App ‘NL exporteert’: veel informatie, geen corruptie

Lotte RooijendijkFeature, Nationaal, News, Nieuws, Opinie

Amsterdam, 27 november 2015 – Met de app ‘NL exporteert’ is het voor Nederlandse ondernemers sinds begin dit jaar een stuk makkelijker over de grens te investeren. De app die op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking andere partijen is ontwikkeld, laat in één oogopslag specifieke informatie over landen zien en geeft netwerken en adviezen die kunnen worden gebruikt bij investeringen. Het is een interessante tool om snel te bekijken of het investeringsklimaat gunstig is, maar helaas ontbreekt het wel aan informatie over de corruptie in het buitenland.

De app

In de app kan onder andere de recente data gevonden worden over het aantal inwoners van een land, de economische groei, de koopkracht, de hoeveelheid export uit Nederland, de valuta en hoe makkelijk er zaken kan worden gedaan in het land. Op de wereldkaart worden deze verschillende gegevens weergeven en kan men ook nog kiezen voor het weergeven van topsectoren, waardoor het gemakkelijk is op een bepaald criterium een selectie te maken tussen landen. Verder geeft de app actuele informatie over investeringsmogelijkheden, handelsmissies en marktrapporten om investeerders op weg te helpen.

Ook praktische informatie over regelgeving, subsidies en financiering is opgenomen in de app, net als de contactdetails van Nederlandse ambassades en consulaten en andere nuttige contacten. Mochten er culturele verschillen zijn, dan zijn er nog do’s en don’t bij het zakendoen. Tot slot kan men in de exportwijzer doorverwezen worden naar verschillende sites waar meer informatie te vinden is over financiering, netwerk, ondersteuning en andere zaken.

En corruptie?

Een groot gemis van de app is het ontbreken van informatie over de corruptiesituatie in een land. Dit zou voor veel ondernemers interessante informatie kunnen zijn, aangezien het kosten van zakendoen flink kan verhogen en de investeringszekerheid kan verlagen. In de app had bijvoorbeeld de Corruption Perceptions Index kunnen worden toegevoegd, die op de wereldkaart de corruptierisico’s zou visualiseren. De Ease of Doing Business Index van de World bank is wel opgenomen in de app, maar deze geeft helaas ook geen informatie over corruptie en de risico’s.

Het ontbreken van informatie over corruptie is een gemiste kans, zeker omdat ook in andere adviezen en tools van de overheid aan en voor ondernemers corruptie nog te weinig terug komt. Mocht u als ondernemer meer informatie willen over de corruptierisico’s in het land waar u investeert of wil investeren, dan kunt u terecht op de website van de Corruption Perceptions Index. De app ‘NL exporteert’ is gratis te downloaden in de AppStore of in Google Play.