TI-NL bij Van Liempt Live over corruptie

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 6 november 2015 – Gisteravond was algemeen directeur van Transparency International Nederland, Anne Scheltema Beduin te gast bij de talkshow Van Liempt live. Zij spraken met journalist en schrijver Frank de Kruif over zijn nieuwe boek, Het Havenschandaal. Dit boek is een reconstructie van de corruptie die plaats heeft gevonden rondom de haven van Rotterdam tussen 1998 en 2004. Hoofdpersonen zijn ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen en toenmalig havendirecteur Willem Scholten.

Tijdens de uitzending, die u hier kunt terugkijken, kwamen de volgende kwesties aan de orde: dat toezicht in Nederland beter geregeld moet worden, corruptie komt veel vaker boven water in Nederland, wat is eigenlijk corruptie? Wanneer gaat een vriendendienst over in corruptie? Belangrijk punt is dat corruptie geen victimless crime is. Het gaat soms ten koste van kwaliteit, eerlijke concureentie en belastinggeld. Tijdens economische bloei lijkt men minder kritische vragen te stellen, terwijl bij tegenspoed een schuldig aangewezen moet worden.

Transparency International Nederland is verheugd over de toegenomen aandacht voor het onderwerp in Nederland. Media en schrijvers spelen een belangrijke rol in het over het voetlicht krijgen van dit soort verhalen, waardoor mensen meer inzicht krijgen in corruptie, dat vaak in de schaduw plaatsvindt.