9 december 2015: Anti-Corruptie Dag

Anne Scheltema BeduinFeature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws, Uncategorized

Amsterdam, 9 december 2015 – Vandaag is het internationale Anti-Corruptie Dag. Graag geven wij u een update van de manieren waarop TI vandaag corruptie in het zonnetje zet.

Internationaal: Unmask the Corrupt

Corruptie is misbruik van macht voor het gewin van een kleine groep ten koste van velen. Het veroorzaakt serieuze en wijdverspreide schade aan individuen en de maatschappij. Corruptie blijft vaak onbestraft en maakt miljoenen slachtoffers over de hele wereld. Het wordt tijd dat corrupte mensen consequenties van hun misdaden ondervinden. Samen kunnen we dat waarmaken!

Unmask the Corrupt‘ is een wereldwijd project van TI, dat zich focust op het bestraffen van corrupte mensen en bedrijven voor hun daden. Het onbestraft gaan van misdrijven is immers één van de meest onrechtvaardige en ondermijnende verschijnselen in de wereld. Tot 10 februari 2016 kan er gestemd worden op de meest symbolische corruptiezaak ter wereld.

Vandaag is de top 15 bekend gemaakt, waarvan wij hier graag de top 5 weergeven:

 1. VIKTOR YANUKOVYCH – Voormalig President Oekraïne;

 2. FIFA – de Wereldvoetbalbond;

 3. VS STAAT DELAWARE – “Corporate secrecy haven”;

 4. PETROBRAS – Brazilës door de staat gecontroleerde oliegigant;

 5. ISABEL DOS SANTOS – Dochter van de president van Angola José Eduardo dos Santos.

Via deze website kunt u stemmen op deze of andere corruptiezaken.

Internationaal: Corruptie in Tanzania

Vandaag was algemeen directeur van TI-NL, Anne Scheltema Beduin, te gast bij het radioprogramma ‘De Ochtend’ op NPO Radio1. Zij sprak met Ghislaine Plag (presentator) en René Kleinveld (ondernemer uit Tanzania) over de nieuwe ontwikkelingen in Tanzania, dat sinds een maand een nieuwe president heeft. Luister hier het radioprogramma terug en lees hier meer over de anti-corruptiestrijd in Tanzania.

Tanzania

Nationaal: monitor EU Voorzitterschap

Vandaag start TI-NL officieel met het Project Monitor EU Voorzitterschap. Dit project heeft tot doel anti-corruptie initiatieven te promoten binnen het EU Voorzitterschap. TI-NL zal de Nederlandse invulling van het EU Voorzitterschap volgen, waarbij drie pilaren worden beoordeeld:

 1. Pilaar I kijkt naar de transparantie in de aanloop naar en voorbereiding van het Voorzitterschap door de overheid van het land dat de rol van Voorzitter zal vervullen;
 2. Pilaar II kijkt naar de verantwoording afgelegd door de regering tijdens het Voorzitterschap, zoals het betrekken van burgers en het maatschappelijk middenveld, en naar de transparantie van de begroting en uitgaven;
 3. Pilaar III analyseert hoe tijdens het Voorzitterschap prioriteit gegeven aan en hoeveel voortgang er gemaakt wordt op belangrijke anti-corruptiedossiers (o.a. de Inter-Institutional Agreement voor een lobbyregister, het Tax Transparency Package, wijzigingen van de Shareholders Rights Directive, verdere Trilogue Transparency en TTIP).

TI-NL zal u de komende maanden op de hoogte houden van ontwikkelingen in Europa en het Nederlandse Voorzitterschap.

Fondsenwerving: december fundraising maand

Aan alle leden van TI-NL is vandaag een uitnodiging uitgestuurd om structurele donateur van TI-NL te worden. Uitnodiging gemist? Ga dan naar deze pagina!

Om ons te helpen met het afvinken van onze decemberdoelen kunt u het volgende doen:

 1. Deel onze Facebook-pagina met al uw Facebook contacten en vraag hen om ons te liken. Bij iedere 1000 likes verloot TI-NL een cadeau. We hebben al 854 likes, dus nog 146 en we hebben ons doel bereikt!
 2. Als u nog geen lid bent, ga dan naar deze pagina. Bent u al lid? Verwijs potentiële nieuwe leden dan door naar deze pagina. Hier kunnen zij zich inschrijven voor Transparency International Nederland. We hebben inmiddels 171 leden, dus nog 29 nieuwe leden en we hebben ons doel bereikt!
 3. Vraag al uw kennissen, vrienden en familie om voor de kerstgedachte geld over te maken naar NL42 RABO 0350 0725 90 t.n.v. Transparency International Nederland.

December Fundraisingmaand