2,5 jaar cel voor Möllenkamp wegens corruptie

Lotte RooijendijkFeature, Media, Nationaal, News, Nieuws, Uncategorized

Amsterdam, 10 december 2015 – Hubert Möllenkamp, voormalig topman van woningbouwvereniging Rochdale, moet 2,5 jaar de cel in wegens corruptie. Hij heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan omkoping, witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

Möllenkamp heeft zich volgens het Openbaar Ministerie tien jaar lang laten omkopen, in het totaal goed voor een som van 2 miljoen euro. De aanklager had drie jaar cel tegen de voormalig topman geëist. De man werd gekenmerkt door een luxeleven en was het symbool geworden voor de graaicultuur bij woningcorporaties, met als tekenend voorbeeld zijn met publiek geld gefinancierde Maserati die dienst deed als dienstauto. Möllenkamp werd daarom ook wel ‘Mister Maserati’ of ‘De Zonnekoning’ genoemd.

De feiten

Onderdeel van de bewezen omkoping was het innig contact dat Möllenkamp onderhield met de eigenaar van een sloopbedrijf, Henk O. Hij zou Möllenkamp Mercedessen cadeau hebben gedaan en hoge geldbedragen hebben toegestopt. Een berekening van het OM brengt het door O. betaalde bedrag op ongeveer 700.000 euro. In ruil hiervoor kreeg het sloopbedrijf de opdracht tot het slopen van grote Bijlmerflats, goed voor dertig procent van de omzet van het sloopbedrijf. Möllenkamp zelf beweerde dat het hier ging om leningen, maar het OM deelde deze lezing dus niet. Door dezelfde beweringen op te voeren voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties pleegde Möllenkamp meineed.

De bestuurder werd in 2009 op staande voet ontslagen door Rochdale. De Raad van Commissarissen had hem meermaals gevraagd om opheldering te geven over publicaties waarin het ging over verdachte transacties, een villa in Spanje die hij cadeau zou hebben gekregen, zijn hoge salaris en zijn Maserati. Op basis van een rapport van onderzoeksbureau Deloitte werd Möllenkamp vervolgens ontslagen. Het ging bij zijn ontslag echter niet alleen over corruptie; ook slechte investeringen lagen ten grondslag hieraan. Möllenkamp hoefde investeringen tot vijftig miljoen euro niet voor te leggen aan zijn raad van commissarissen, met als gevolg dat hij diverse verkeerde investeringen had gedaan. Dit leverde Rochdale forse verliezen op.

Oordeel rechter

De rechter oordeelde dat Möllenkamp geen enkel schuldbesef heeft getoond tijdens de rechtszaak. De schaamteloze wijze waarop hij gehandeld heeft terwijl hij een maatschappelijke voorbeeldfunctie vervulde wordt hem dan ook zwaar aangerekend door de rechter. De motieven van Möllenkamp bleven tijdens het proces onduidelijk: “Mogelijk wilde de verdachte het beeld ophouden van een geslaagde corporatiebestuurder, hij wilde ver boven zijn stand leven en vroeg zijn zakelijke relaties herhaaldelijk om geld,” aldus de rechter. Op basis van dit gedrag en de bevindingen oordeelde de rechter dat een celstraf van 2,5 jaar op zijn plaats was.

Ook twee zakenpartners van Möllenkamp zijn veroordeeld voor omkoping. De genoemde Henk O. is veroordeeld tot twee maanden celstraf en een taakstraf van 240 uur. Arie van E. (directeur van onder meer Vastgoedbedrijf Nawon, een van de omkopers van Möllenkamp) moet een maand de cel in en zal ook 240 uur taakstraf moeten verrichten. Tot slot werd de partner van Möllenkamp, Alberdine V. veroordeeld tot eenzelfde aantal uur taakstraf voor het opmaken van een valse factuur. De factuur bedroeg 188.000 euro en werd betaald door een bedrijf dat vlak na betaling een groot contract met Rochdale zou bemachtigen. Tegen haar werd drie maanden cel geëist.