Trafigura

Opnieuw schikkingen SBM Offshore

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 25 januari 2016 – Vandaag maakt SBM bekend dat zij op 22 januari met de openbaar aanklager in Brazilië een schikking zijn overeengekomen in de zaken van Sietze Hepkema en Bruno Chabas. Hepkema (Raad van Commissarissen) en Chabaz (CEO) werden op 17 december jl. beschuldigd door het Braziliaanse openbaar ministerie (Ministério Público Federal – “MPF”) op grond van hun rollen in het omkopingsschandaal in Brazilië. 

Op 15 januari jl. werd SBM geïnformeerd dat de rechter in Brazilië de zaak heeft terugverwezen naar de MPF om de mogelijkheden tot schikken te bekijken. Hierbij blijft de schuldvraag buiten de procedure. Hepkema en Chabas hebben in overleg met het management en de raad van commissarissen besloten dit aanbod te accepteren. Zij krijgen beiden een boete van 250.000 Braziliaanse Reaal (€ 56.396,-), die door het bedrijf betaald zal worden.

SBM benadrukt dat er geen schuld bekend is door deze schikking, en blijft van mening dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn. Het accepteren van de schikking is een pragmatische oplossing om snel en zonder lange en kostbare procedure van de zaak af te komen. Ook kan SBM zich dan weer volledig toeleggen op het besturen van het bedrijf.

De schikking moet wel nog door de rechter bevestigd worden. Wanneer dat gebeurt is nog niet vastgesteld.

Gerelateerd: Eerder schreef algemeen directeur van TI-NL een ingezonden brief over schikkingen in het FD: Laat schikking niet nieuwe aflaat worden.

Schikkingen 29 december