Verwijderde tweets politici opnieuw openbaar

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 5 januari 2015 – Graag delen wij het persbericht van de Open State Foundation, over de overeenkomst met Twitter waardoor verwijderde tweets – met soms verstrekkende gevolgen – weer op te zoeken zijn. Twitter maakte dit in augustus 2015 onmogelijk omdat het geen onderscheid wilde maken tussen verschillende gebruikers en het verwijderen van tweets ook onder de vrijheid van meningsuiting zou vallen, schreef de Volkskrant.

De overeenkomst met Twitter

Vanaf vandaag zijn verwijderde twitter berichten van Nederlandse en Europese politici opnieuw openbaar via Politwoops. Nadat op oudjaarsdag met Twitter een overeenkomst is gesloten, heeft Open State Foundation weer toegang tot Twitter’s API en kunnen verwijderde tweets van politici uit 25 landen, inclusief Nederland, Frankrijk, Duitsland maar ook van de leden van het Europees parlement weer worden getoond.

De afgelopen twee maanden hebben gesprekken plaatsgevonden tussen Twitter en digitale transparantie organisaties Open State Foundation, het Amerikaanse Sunlight Foundation en digitale rechten organisatie Access Now.

De overeenkomst met Twitter is verwelkomd door journalisten en anderen die overtuigd zijn dat de wereld meer politieke transparantie nodig heeft.

In augustus 2015 blokkeerde Twitter toegang voor Politwoops, een archief van verwijderde twitter-berichten van politici. Met het akkoord is de toegang van Open State Foundation tot Twitter’s API nu hersteld en worden de verwijderde berichten van politici in 25 landen en parlementen via Politwoops opnieuw bewaard en openbaar gemaakt.

Open State Foundation werkt momenteel aan een update van de verschillende landenpagina’s en heeft de ambitie om Politwoops naar meer landen te brengen in de nabije toekomst.

‘De vorige week bereikte overeenkomst is verwelkomd door journalisten en anderen die overtuigd zijn dat de wereld meer politieke transparantie nodig heeft’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘Onze volgende stap is om ons werk voort te zetten waarmee het publiek in staat wordt gesteld publieke uitspraken van politici te kunnen blijven zien. Onze ambitie is om Politwoops de komende tijd uit te breiden naar nog meer landen’.

Het is de ambitie Politwoops naar meer landen uit te breiden.

Open State Foundation heeft sinds 2010 in tientallen landen Politwoops websites gelanceerd. Deze worden vaak gebruikt door journalisten over de hele wereld. Terwijl Politwoops opnieuw wordt gelanceerd vandaag, heeft Open State Foundation het nu ook mogelijk gemaakt om te zoeken in verwijderde tweets van politici.