TransparencyCamp

TransparencyCamp EU: open programma met interessante gasten

Lotte RooijendijkEuropees, Feature, Internationaal, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 25 mei 2016 – Volgende week woensdag 1 juni zal in Amsterdam het eerste TransparencyCamp Europe plaatsvinden in het kader van het EU-voorzitterschap. Meer dan 400 activisten, journalisten, studenten, ambtenaren, diplomaten en programmeurs zullen in Amsterdam samenkomen om te praten over transparantie en open overheid. De bijeenkomst zal een ‘unconference’ zijn, waarbij de deelnemers zelf de agenda zullen bepalen. Desalniettemin staat vast dat de bijeenkomst zal worden bijgewoond door enkele interessante experts.

Interessante gasten

Een van de bevestigde gasten is Mar Cabra, het hoofd van de data en research unit van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), de organisatie die nauw betrokken was bij de onthullingen van de Panama Papers. Als hoofd van de afdeling data en research weet zij als geen ander hoe belangrijk het ontwikkelen van nieuwe data tools is voor onderzoeksjournalistiek. Een andere interessante gast is Alex Brenninkmeijer, voorheen Nationale Ombudsman van Nederland en sinds januari 2014 lid van de Europese Rekenkamer namens Nederland. Tevens is Brenninkmeijer hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht. Zodoende zal hij ook inhoudelijk een grote bijdrage kunnen leveren aan de discussie over het belang van transparantie en open overheid.

Andere bevestigde namen zijn: Chris Taggart, medeoprichter en CEO van OpenCorporates; Ryan Heath, senior EU-correspondent voor POLITICO; Robert de Groot, directeur-generaal Europese Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken; Marietje Schaake, lid van het Europees Parlement; Oscar Kneppers, oprichter en CEO van Rockstart en Kat Duffy van de Sunlight Foundation.

TransparencyCamp

Het programma

De unconference zal van 9:30 tot 19:00 duren. Een uitgebreid programma is opgezet met veel ruimte voor invulling door de deelnemers zelf. De dag zal worden geopend met enkele korte sessies over open overheid, transparantie, open data en besluitvorming, lobbyregisters, ‘open contracting’, bedrijfsregisters en beneficial ownership. Tijdens de lunch zullen er korte ‘lightning talks’ worden gegeven door experts op het gebied van open overheid. Verder zullen er pitches worden gegeven door de deelnemers van de open data app-competitie en de diplohacks die afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Tijdens de rest van de middag is er gelegenheid om te discussiëren en te praten over verschillende onderwerpen in een losse setting. Aan het einde van de middag zullen enkele lessen van de ‘unconference’ worden besproken en worden de winnaars van de app-competitie bekend gemaakt. De dag zal worden afgesloten met een borrel.

Niet alleen op 1 juni maar ook de dag van tevoren zullen enkele activiteiten plaatsvinden, in aanloop naar TransparencyCamp Europe. De avond van tevoren zal het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met Arjan El Fassed van de Open State Foundation vertellen over de transparantie van EU-besluitvorming en in hoeverre dit moet worden verbeterd. Overdag op 31 mei zal er een training en workshop plaatsvinden over ‘open contracting’, waarbij meer aandacht is voor open data en transparantie bij overheidsaanbestedingen. Immers, overheidsaanbestedingen hebben een hoog corruptierisico.

Inschrijven TransparencyCamp

Het is nog mogelijk u aan te melden voor TransparencyCamp Europe via de website van de unconference. Het evenement is gratis en open voor iedereen. De locatie van het evenement is Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, vlakbij het Centraal Station. Ook Transparency International Nederland zal aanwezig zijn bij het evenement en bijdragen aan een interessante discussie over de mogelijkheden voor een open overheid. Met uiteenlopende en boeiende deelnemers en experts uit verschillende vakgebieden belooft dit eerste TransparencyCamp Europe een mooie en indrukwekkende uitwisseling van ideeën te worden.

Schrijf u ook in en praat mee over transparantie en open overheid!