Blatter

Blatter: “UEFA fraudeert loting met warme en koude balletjes”

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Feature, Integriteit, Internationaal, Media, Nationaal, News, Uncategorized

Amsterdam, 16 juni 2016 – Volgens de voormalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, Sep Blatter, wordt er al jarenlang gefraudeerd bij lotingen door de Europese voetbalbond UEFA. Dit verklaarde Blatter tegenover de Argentijnse krant La Nacion. Hij legde uit dat er tijdens de loting met koude en warme balletjes wordt gewerkt. Zelf zou Blatter zich niet schuldig gemaakt hebben aan de frauduleuze balletjes-praktijken.

Balletje, balletje

Blatter verklaarde in een interview met de Argentijnse krant La Nacio dat er tijdens de loting van UEFA met een systeem van warme en koude balletjes gewerkt wordt. “Technisch is dat niet zo moeilijk. Je legt zo’n balletje (waar de namen van de teams inzitten) dat bij de loting gebruikt wordt een tijdje in de koelkast en klaar.” Dat zou enkel om een eenvoudige vergelijking vragen door de balletjes aan te raken en het verschil te bepalen tussen koude en warme balletjes.

Volgens Blatter paste de UEFA-voorzitter Artemis Franchi dit systeem al in 1974 toe bij lotingen voor Europese bekers. Naar eigen zeggen heeft Blatter zich hier zelf niet aan gecommitteerd maar was hij wel aanwezig bij lotingen waar dit gebeurde en zegt het met eigen ogen te hebben gezien. “Op Europees niveau; bij de FIFA deden we zoiets niet”, stelt Blatter.

UEFA beschouwt de beschuldigingen van voormalig FIFA-voorzitter als ‘volkomen absurd’. “Beschuldigingen dat de UEFA zou hebben gesjoemeld met de loterijen zijn volkomen absurd en dus is er niets om commentaar op te leveren”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

De zelfverrijkingspraktijken van de FIFA-kopstukken

Ook Blatter houdt voet bij stuk en beweert dat de FIFA geen corrupte organisatie zou zijn. “Een organisatie kan niet corrupt zijn, alleen mensen kunnen dat zijn. De FIFA bestaat uit 1,6 miljard mensen, die zijn niet allemaal corrupt. Blatter is niet corrupt. Ze hebben gezocht en ze zullen niets vinden. Ik heb geen enkele Zwitserse wet overtreden.”

Desondanks maakte de FIFA eerder deze maand bekend dat Blatter en andere FIFA-topmannen Jerôme Valcke en Markus Kattner zichzelf excessief hebben verreikt en gezamenlijk 71 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. “Ik was sprakeloos toen ik die beschuldigingen hoorde. De bedragen kloppen niet. Mijn betalingen en bonussen zijn eerlijk en zuiver”, aldus Blatter.

Blatter

De drie voormalige FIFA-kopstukken zouden zichzelf en elkaar jaarlijks fikse salarisverhogingen hebben gegeven, WK-premies hebben uitgereikt en andere bonussen onder elkaar hebben verdeeld. De zelfverrijkingspraktijken van de FIFA-kopstukken kwamen aan het licht bij een intern onderzoek van de FIFA. De organisatie overhandigde de resultaten van het onderzoek aan het Openbaar Ministerie in Zwitserland en ook de Amerikaanse justitie zal worden ingelicht.

Onlangs werd Kattner door de FIFA ontslagen op grond van het regelen van de betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan de toenmalige UEFA-voorzitter Platini. Blatter en Platini werden elk voor acht jaar geschorst. De schorsing van Platini werd uiteindelijk verminderd tot vier jaar, maar daarmee was zijn rol bij de FIFA uitgespeeld. De juridische strijd van Blatter is nog gaande en de recente onthullingen zullen niet in zijn voordeel werken.

“Blatter technisch gezien nog steeds FIFA-voorzitter”

Volgens Blatter is hij technisch gezien nog altijd voorzitter van de FIFA. “Het congres heeft mijn mandaat immers nooit ingetrokken. Volgens de statuten moet dat wel gebeuren voor je een nieuwe voorzitter kan verkiezen. Juridisch gezien ben ik dus nog altijd de voorzitter. Ik heb daar eerder niets van gezegd, want ik wil geen scene maken. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik ga hier ook niets mee ondernemen. Alleen haal ik een klein beetje persoonlijk genoegen uit de wetenschap dat ik eigenlijk nog altijd voorzitter ben.”