Beslag op eigendommen voormalig president Peru

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Kwesties, News, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 29 juli 2016 – Eerder deze week legden openbare aanklagers in Peru beslag op diverse bezittingen van voormalig president Alejandro Toledo en zijn familie. De beslaglegging markeert het begin van de rechtszaak tegen de voormalig president vanwege witwassen. Vorige week werd onder andere beslag gelegd op een luxe kantoorgebouw en een villa van $ 4 miljoen in Lima. Ook werd zijn vakantiehuis in de strandstad Punta Sal in beslag genomen. Eigenlijk wilden de openbaar aanklagers ook beslag leggen op het huis van Toledo in Lima, maar op het laatste moment bepaalde de rechter dat de familie daar tijdens de rechtszaak zal mogen blijven wonen. 

De advocaat van Toledo gaat in hoger beroep tegen deze beslagleggingen, omdat ze volgens hem disproportioneel zijn. “Een beslaglegging wordt ten uitvoering gelegd wanneer er een urgent risico bestaat dat de bezittingen verdwijnen. Maar het is onmogelijk dat onroerend goed verdwijnt,” aldus de advocaat Luciano Lopez.

De aanklacht tegen Toledo

Na 3 jaar juridisch touwtrekken, werd afgelopen april door de rechtbank toegestaan dat de aanklacht tegen de voormalig president werd voortgezet. Ook zijn vrouw Elaine Karp, advocaat David Eskenazi, Israelische zakenman Josef Maiman, persoonlijk beveiligers Avraham Dan On en Shain Dan On werden in staat van beschuldiging gesteld. De schoonmoeder van Toledo, wiens naam gebruikt werd om het onroerend goed aan te schaffen, werd niet meegenomen in de aanklacht.

Het geld dat zou zijn witgewassen met de koop van de dure huizen en kantoren, zou afkomstig zijn van steekpenningen van de Braziliaanse bedrijven Odebrecht en Camargo Correa in ruil voor de overheidscontracten om de Interoceanic Highway in Peru te mogen bouwen. Deze omkopingen zijn mogelijk gelinkt aan het Braziliaanse Petrobras schandaal (Operation Car Wash). Hij zou offshore bedrijven in Costa Rica gebruikt hebben om zijn Peruaanse consultancy bedrijf Ecoteva via frauduleuze contracten in te huren om zo het geld het land in te krijgen.

De voormalig president zelf gaf wisselende redenen voor het bezitten van dergelijke sommen geld. In eerste instantie zou zijn schoonmoeder haar spaargeld en Holocaust schadevergoeding gebruikt hebben de huizen te kopen. Daarna zou zijn vastgoed makelaar Josef Maiman het geld aan haar geleend hebben. De schoonmoeder van Toledo woont overigens zelf in België.

Alejandro Toledo was president van Peru tussen 2001 en 2006. Hij was het eerste gekozen staatshoofd na de val van Alberto Fujimori in 2000. De zaak begon in april 2016 vlak na de Peruaanse verkiezingen, waar Toledo 1.3% van de stemmen kreeg voor een tweede termijn als president. Hij haalde hiermee minder stemmen dan Gregorio Sanchez, die momenteel in de gevangenis zit, o.a. vanwege corruptiebeschuldigingen. De partij van Toledo, genaamd Possible Peru, verloor zijn juridische status omdat hij de 5% kiesdrempel niet gehaald heeft.