Mogelijke corruptie bouwdirecteur Kinderziekenhuis

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 12 juli 2016 – Opnieuw is er mogelijk sprake van corruptie in de bouwsector. Vorige week is de bouwdirecteur van het kinderoncologieziekenhuis Prinses Máxima Centrum (Utrecht) door de FIOD gearresteerd. Hij wordt verdacht van corruptie en valsheid in geschrifte. Hij zou meer dan twee ton aan steekpenningen hebben aangenomen van een bouwbedrijf. Er is beslag gelegd op bankrekeningen, een huis en een auto.

De zaak zou hebben gespeeld in de tijd dat de man manager Bouwzaken was van het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht. Hij zou in ruil voor de steekpenningen een opdracht aan een bouwbedrijf gegund hebben. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg de man voor de gunning van een opdracht cadeautjes zoals etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden en contant geld. Ook liet hij zijn huis voor ruim € 100.000 verbouwen. De aannemer die de verbouwingen aan de woning van de manager deed is ook aangehouden. Tot slot wordt ook de oud-directeur van het bouwbedrijf verdacht van betrokkenheid bij de fraude.

Het type steekpenningen doet enigszins denken aan de zaak van Van Rey, waar vandaag vanaf 14.45 uur uitspraak gedaan zal worden door de rechtbank in Rotterdam. Tegen Van Rey werd 12 jaar geëist door het Openbaar Ministerie. De Limburger schreef hierover: “Bestuurlijk Nederland kijkt reikhalzend uit naar de uitspraak in de strafzaak tegen Jos van Rey. Wanneer gaat belangenverstrengeling over in corruptie?”

Steekpenningen van ruim € 200.000

In totaal zou de manager tussen gedurende 9 jaar (2005-2013) voor ruim € 200.000 aan aan giften hebben ontvangen, aldus het OM. De giften zouden zijn afgedekt met valse facturen.

havenschandaal

De Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum (PMC) “heeft geschokt kennisgenomen van de aanhouding van de bouwdirecteur van het centrum.” Benadrukt wordt dat “de beschuldigingen (…) betrekking [hebben] op de periode vóór zijn aanstelling” bij het PMC en dat het “het gaat om zaken uit het verleden en er geen aanwijzingen zijn van onrechtmatigheden bij de bouw van het Prinses Máxima Centrum.”

Volgens het PMC was er bij de selectieprocedure van de bouwmanager “sprake van een zorgvuldig selectieproces”. Een extern onderzoek bij de vorige werkgever zou juist hebben aangetoond dat er geen sprake was van onjuist handelen. “Juist vanwege dat gedegen onderzoek is de raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum bijzonder verrast en geschokt door de berichten van vandaag.”

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie krijgt geen subsidie, en is afhankelijk van giften van fondsen, bedrijven en particulieren. Het PMC laat in Utrecht een compleet nieuw ziekenhuis bouwen, direct naast het bestaande Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Het Centrum is volledig en enkel gericht op de behandeling van kinderen met kanker en onderzoek hiernaar. Begin 2016 is de eerste paal geslagen en verwacht wordt dat het ziekenhuis in 2018 geopend zal worden.