Klokkenluider fraude Monsanto ontvangt €20 miljoen

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 31 augustus 2016 – De Amerikaanse beurscommissie SEC heeft een beloning van 20 miljoen euro uitgekeerd aan een klokkenluider die aan de bel trok over boekhoudfraude bij zadenproducent Monsanto. De fraude zou volgens de SEC zonder de klokkenluider zeer moeilijk te detecteren zijn geweest. Het betreft de op een na hoogste beloning ooit die door de SEC is uitgekeerd aan een klokkenluider. 

Schikking van 72 miljoen euro met Monsanto

De beloning houdt verband met een schikking van omgerekend 72 miljoen euro die Monsanto en toezichthouder SEC in februari 2016 hebben getroffen. Monsanto zou hebben gefraudeerd met de boekhouding over het bestrijdingsmiddel Roundup, een middel tegen onkruid. Het onkruidbestrijdingsmiddel bevat het omstreden glyfosaat, een bestanddeel waarvan de veiligheid van het gebruik niet onomstreden is.

Volgens de toezichthouder heeft de klokkenluider, een voormalig financieel medewerker van Monsanto waarvan de identiteit niet bekend is gemaakt, geholpen de moeilijk te detecteren fraude te onthullen. “Werknemers van bedrijven hebben een unieke positie achter de schermen die ze in staat stelt complexe of verborgen misstanden te ontrafelen. Zonder de hulp van deze klokkenluiders zou het extreem moeilijk zijn om dit soort fraude te ontdekken”, aldus Jane Norberg, directeur van het klokkenluidersprogramma van de SEC.