politie

Opnieuw corruptie bij politie

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Kwesties, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 31 augustus 2016 – Opnieuw is er mogelijk een geval van corruptie, belangenverstrengeling en fraude bij de Nationale Politie. Een commissaris blijkt vijf maanden geleden geschorst te zijn op verdenking van het frauderen bij de inzet en aanschaf van sensoren zoals camera’s, microfoons en andere technische hulpmiddelen om informatie te verzamelen. Hij zou persoonlijk geprofiteerd hebben van contracten die door de politie met bedrijven werden gesloten. 

Voordat hij commissaris was, was de commissaris tien jaar lang directeur van CrimiNee!, het regionale platform criminaliteitsbeheersing in Brabant. In deze stichting werken de publieke en private sector samen om met technische middelen criminaliteit op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en binnensteden te bestrijden. Op de website van de stichting is te zien welke verschillende belangen in de stichting samengebracht zijn.

Veel onderzoeken naar corruptie bij de politie

NRC Handelsblad vermeldt dat het alweer het derde onderzoek in een jaar is naar corruptie bij de politie. Eerder hadden we te maken met een politieagent die wordt verdacht van het op grote schaal verkopen van vertrouwelijke politie-informatie en een agent die ervan verdacht wordt jarenlang een criminele organisatie te hebben aangestuurd. Deze twee agenten zullen in 2017 voor de rechter verschijnen.

Toch waren dit niet de enige grote onderzoeken. Eerder dit jaar werd een rechercheur ontslagen wegens het lekken van vertrouwelijke politie-informatie in ruil voor sommen geld (in totaal bijna € 118.000). Ook was er eind 2015 een agent die ervan verdacht werd op grote schaal vertrouwelijke informatie te hebben gelekt in de privésfeer.

Opnieuw werpt de vraag zich op hoe een mogelijke fraudeur zich binnen de Nationale Politie kon bewegen zonder dat meteen ingegrepen wordt. Wie denkt dat dergelijke personen zich binnen een organisatie zoveel mogelijk op de achtergrond houdt, heeft het mis. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat corrupte personen veelal vlotte praters zijn, communicatief vaardig, direct, flamboyant en open. Vaak worden ze gezien als harde werkers die veel voor elkaar kunnen krijgen, ook buiten de normale procedures om. Kritische vragen over de vrijheid die zij genieten, zijn er dan ook nauwelijks.

Dit laatste lijkt ook bij deze nieuwe zaak aan de orde te zijn. “De corrupte contacten van de commissaris zouden volgens een bij het onderzoek betrokken bron hebben kunnen groeien omdat ‘intern de man geen strobreed in de weg werd gelegd’. Het komt zelden voor dat een zo hoge politiefunctionaris strafrechtelijk wordt aangepakt,” schrijft de redactie van NRC.