Oud-president El Salvador gearresteerd voor corruptie

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 31 oktober 2016 – De oud-president van El Salvador, Antonio Saca, is gearresteerd op verdenking van corruptie, fraude en witwassen. Hij zou zich gedurende zijn presidentschap schaamteloos hebben verrijkt en kan volgens justitie een groot deel van de bezittingen die hij verwierf, niet verantwoorden. Reuters meldde zondagavond dat Saca werd gearresteerd tijdens de trouwerij van een van zijn kinderen.

Toen Antonio Saca in 2004 president werd, had hij voor omgerekend 2,7 miljoen euro aan bezittingen. Vijf jaar later, bij zijn vertrek, was dat vermogen vermeerderd met ruim 9 miljoen euro tot bijna 12 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie in El Salvador kan de oud-president zeker 5 miljoen euro van zijn bezittingen niet verantwoorden.

Verrichte arrestaties op verdenking van corruptie

In maart 2016 startte het hooggerechtshof een civiele rechtszaak tegen de voormalig president en zijn vrouw, omdat hij aan het einde van zijn termijn niet kon verklaren hoe hij zo’n 5 miljoen euro had verworven. Saca werd in 2009 al verbannen uit zijn politieke partij als gevolg van vermeende onregelmatigheden, waarbij zijn bankrekeningen en onroerend goed werden bevroren.

Saca regeerde het kleine Midden-Amerikaanse land tussen 2004 en 2009 namens de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie. De voormalige president van El Salvador werd afgelopen zaterdag gearresteerd op verdenking van corruptie inzake misbruik van publieke middelen. De arrestatie werd verricht op zaterdagavond in de hoofdstad tijdens de huwelijksreceptie van een van zijn zonen.

Behalve de ex-president zijn zeven hooggeplaatste voormalige functionarissen uit Saca’s regeerperiode aangehouden, met inbegrip van twee oud-ministers. Enkele uren na de eerste arrestaties, heeft Saca’s voormalige privé-secretaris zich vrijwillig overgegeven aan de politie. Hij wordt beschuldigd van het verduisteren van ten minste 16 miljoen euro.

Drie oud-presidenten El Salvador beschuldigd van corruptie

Justitie doet ook onderzoek naar twee andere oud-presidenten, Mauricio Funes, Saca’s opvolger, en Francisco Flores. In februari moest voormalig president Mauricio Funes terechtstaan, omdat hij geen verantwoording af kon leggen over een bedrag van meer dan 600.000 euro verworven tijdens zijn zittingsperiode van 2009 tot 2014. In januari 2016 overleed oud-president Fransisco Flores na een beroerte, terwijl hij wachtte tot zijn zaak zou voorkomen voor de rechter. Ook hij werd beschuldigd voor verduistering van publieke gelden.

Corruptie in El Salvador

El Salvador neemt plaats 72 in van de 168 landen en gebieden onderzocht in de Corruption Perceptions Index 2015 van Transparency International. Corruptie en straffeloosheid blijven een probleem in El Salvador, en slechts enkele hooggeplaatste ambtenaren zijn in de geschiedenis veroordeeld voor corruptie.

Het feit dat er zowel drie voormalig presidenten van El Salvador als in ieder geval zeven andere hooggeplaatste functionarissen zijn onderzocht op verdenking van corruptie, geeft een positief signaal af dat corruptie niet meer wordt getolereerd. Waarschijnlijk is het hooggerechtshof in El Salvador op de hoogte van hoe de overwinningen van CICIG, het anti-straffeloosheidslichaam van de Verenigde Naties, in buurland Guatemala oproepen hebben tot soortgelijke ingrepen in El Salvador en Honduras. Er is grote inspanning nodig van de Salvadoraanse autoriteiten om corruptie te onderzoeken, en de bereidheid en jet vermogen om zaken te behandelen aan te tonen, zonder inmenging van buitenaf.