Google datacenter in Eemshaven vanwege omkoping?

Lotte RooijendijkCorruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Internationaal, Media, Nationaal, News, Nieuws

24 november 2016 – ‘Vastgoedgoeroe Stroink vervolgd voor omkopen van Google-directeur’, zo luidt de kop van Het Financieele Dagblad vanochtend. Hiermee maakt de Nederlandse media voor het eerst melding van het vermoeden dat er grootschalige omkoping heeft plaatsgevonden in het kader van het naar Eemshaven halen van een Google datacenter.

De krant meldt vanochtend dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek heeft gedaan naar een corruptiezaak waarin een voormalige directeur van Google is omgekocht zaak en nu de Nederlandse vastgoedondernemer Rudy Stroink vervolgt voor zijn mogelijke rol in deze zaak. De beschuldigingen zouden actieve niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie betreffen.

Stroink zou met zijn inmiddels failliete bedrijf TCN tussen 2008 en 2010 een totaalbedrag van €1,7 miljoen aan smeergeld hebben betaald, zo luidt de verdenking. Dit om Google ervan te overtuigen om een groot datacenter aan te leggen in Eemshaven. Het geld zou zijn betaald aan de bevoegde onderhandelaar van Google destijds, Simon Tusha.

OM richt pijlen op Nederlandse link omkoping Google directeur

Volgens onderzoek van Het Financieele Dagblad zijn Stroink en zijn vrouw gedagvaard om maandag in het kader van een regiezitting voor de rechter in Almelo te verschijnen. De voormalige topman van TCN zal dan de mogelijkheid krijgen zijn eigen onderzoekswensen kenbaar te maken. Dit betekent dat het strafonderzoek in een vergevorderd stadium is en dus mogelijk al lang loopt.

Ondanks het feit dat er al in mei van dit jaar berichten waren verschenen in de Amerikaanse media, waar ook de Nederlandse link al aan het licht was gekomen, melden de Nederlandse media deze zaak pas nu. Het Amerikaanse onderzoek richtte zich op de ontvanger van het vermeende smeergeld Tusha, die ook genoemd wordt als lid van de criminele organisatie waar het Nederlandse strafonderzoek schijnbaar over gaat.

Omkoping, criminele organisatie en nepbedrijven in belastingparadijzen

Op 20 mei van dit jaar heeft Tusha tijdens een zitting in een federale rechtbank in Pittsburgh schuld bekend en toegegeven via een constructie met bedrijven op de Britse Maagdeneilanden en Dominica (een onafhankelijke eilandstaat in de Caribische Zee; populatie: 72.000) smeergeld te hebben ontvangen van Engelse (Evolved IT) en Nederlandse (TCN groep) bedrijven. Hij was toen Google-directeur en onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuze van nieuwe Google datacenter.

belastingparadijs

In de Amerikaanse zaak werd Tusha vervolgd voor belastingfraude. Hem werd ten laste gelegd een totaalbedrag van $3,2 miljoen aan kickbacks via nepbedrijven in offshore belastingparadijzen voorbij de Amerikaanse belastingdienst te hebben gesluisd. Volgens Amerikaanse media is tijdens het Amerikaanse onderzoek ook duidelijk geworden en heeft Tusha toegegeven dat het bij dit geld om steekpenningen ging en dat het afkomstig was van onder meer de Nederlandse TCN groep van Stroink.

Google, Eemshaven en corruptie – veel open vragen

De Amerikaanse zaak en het kennelijk in Nederland lopende strafonderzoek roepen veel vragen op. Stroink zelf reageerde verbaasd op de onthullingen van het Het Financieele Dagblad. Tegen de krant beweerde hij er ‘heel weinig van’ te weten maar beloofde het volgende: ‘via een zijkanaal zal ik kijken of ik wat meer hierover kan achterhalen. Als ik iets te weten ben gekomen dan meld ik me bij je. Maar op dit moment weet ik van geen concrete zaken in Nederland.’ Het OM weet blijkbaar al meer.