Thaise Hof vaardigt arrestatiebevel uit tegen oud-premier Thailand

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 28 augustus 2017 – Het Thaise Hooggerechtshof heeft afgelopen vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Yingluck Shinawatra. Tevens is beslag gelegd op de borgsom van 750 duizend euro die Yingluck heeft moeten storten. Ook zal haar paspoort ingetrokken worden door de Thaise autoriteiten. Zij kwam niet opdagen voor het vonnis in de zaak die tegen haar dient, en is volgens CNN het land uit gevlucht naar Dubai. 

Nadat Yingluck niet op de zitting verscheen, verschoof het Hooggerechtshof de uitspraak naar 27 september a.s. Volgens de rechters voerde de oud-premier gehoorproblemen aan als excuus voor haar afwezigheid. “We denken niet dat de verdachte ziek is. We denken dat de verdachte zich heeft verscholen of is gevlucht”, liet het Hooggerechtshof weten in een verklaring. De autoriteiten waren afgelopen vrijdag voorbereid op mogelijke rellen of geweld, maar niet op een mogelijke vlucht van de oud-premier. Pas na de zitting verscherpte de Thaise autoriteiten de grenscontroles.

Ook bronnen dichtbij de familie van Yingluck meldden dat de oud-premier het land is ontvlucht. De Thaise immigratiepolitie zei juist eerder dat daar geen aanwijzingen voor waren. Politiechef Nanthathorn Prousoontorn: “Ik geloof dat ze nog in Thailand is. Zodra ze wordt gevonden, zal ze gearresteerd worden.” De advocaat van de oud-premier zei niet te weten waar Yingluck is. “Afgelopen dagen heb ik geen direct contact met Yingluck gehad, maar wel met haar team.” Hij kreeg alleen de opdracht haar afwezigheid bij de uitspraak van het vonnis toe te lichten.

Thaise rijstsubsidie

Yingluck staat terecht in een zaak de draait om een subsidieprogramma voor rijstboeren. Volgens de aanklagers heeft Yingluck nagelaten het programma stop te zetten nadat bekend werd hoeveel het kostte. De oud-premier ontkent dat stellig en beschuldigt de huidige militaire machthebbers van een heksenjacht.

Het gewraakte programma heeft Yingluck destijds de overwinning opgeleverd die haar de eerste vrouwelijke president van Thailand maakte. Onder dit programma zou de Thaise staat alle rijst van de boeren kopen tegen een hogere prijs dan de marktprijs. Het programma liep spaak vanwege een ongelukkige samenloop van omstandigheden: de export zakte in, waardoor de prijzen enorm daalden, de boeren hadden een zeer goed oogstjaar en op diverse levels van het programma pikten corrupte elementen een graantje mee. In het totaal kostte dit de schatkist naar schatting 6 miljard euro.

In 2014 werd Yingluck afgezet door het Thaise Constitutioneel Hof. Daarna pleegde het leger een staatsgreep, naar eigen zeggen om de orde en de democratie te herstellen. In januari 2015 is Yingluck door de Nationale Wetgevende Assemblee (NLA) officieel uit haar functie gezet. De NLA bestond uit 220 door de huidig premier Prayuth Chan-ocha benoemde personen, waaronder een groot deel militairen of ex-militairen. Yingluck mocht ook vijf jaar lang geen politiek ambt bekleden. Nu wordt ze dus strafrechtelijk vervolgd wegens ‘crimineel plichtsverzuim’. Daarvoor kan ze tien jaar cel krijgen. Met haar vlucht naar Dubai volgt Yingluck het voetspoor van haar broer, die tevens ex-premier van Thailand is en in Dubai (en Londen) woont vanwege een corruptie aanklacht.

Ook de Thaise voormalig minister van commercie is afgelopen vrijdag vanwege het rijstschandaal veroordeeld, hem werd een gevangenisstraf van 42 jaar opgelegd.