Uber

Uber onderzoekt mogelijke omkoping in vijf Aziatische landen

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 21 september 2017 – Uber Technologies Inc. voert een intern onderzoek uit naar mogelijke grootschalige omkoping in Aziatische landen. Het bedrijf doet dat terwijl de Amerikaanse overheid een aanklacht overweegt tegen Uber voor mogelijke overtreding van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). Volgens persbureau Bloomberg kijkt Uber naar zijn activiteiten in minstens vijf landen: China, India, Indonesië, Maleisië en Zuid-Korea.

Terwijl de Amerikaanse justitie (DOJ) een mogelijke strafzaak onderzoekt, doet Uber met advocatenkantoor O’Melveny & Myers LLP intern onderzoek waarbij buitenlandse betalingen onder de loep worden genomen en werknemers worden geïnterviewd.

Mogelijke gevallen van omkoping bij Uber

De advocaten van Uber zijn gericht op verdachte activiteiten in ten minste vijf Aziatische landen: China, India, Indonesië, Maleisië en Zuid-Korea. Er spelen in ieder geval twee zaken waar Uber intern onderzoek naar zal doen. De eerste betreft de mogelijke omkoping van de politie in Indonesië door een werknemer van Uber Azië om een kantoor in stand te houden op een locatie die eigenlijk niet voor zakelijk gebruik bedoeld zou zijn. Deze medewerker zou volgens bronnen van Bloomberg op staande voet ontslagen zijn maar Uber zou dit niet direct hebben gemeld aan de Amerikaanse autoriteiten. Pas nadat het DOJ Uber benaderde over een mogelijke overtreding van de FCPA, informeerde Uber aan overheidsfunctionarissen wat er had voorgevallen in Indonesië. Dit doet de vraag rijzen waarom potentieel problematische zaken niet eerder bekend zijn gemaakt. Het DOJ neigt soepeler te zijn wanneer een bedrijf eigen initiatief neemt en open kaart speelt.

Ook onderzoekt het advocatenkantoor van Uber een verdachte zaak in Maleisië waarbij financiële afspraken van Uber met de Maleisische overheid en de mogelijke beïnvloeding van wetgevers onder de loep zullen worden genomen. Uber zou een donatie hebben gedaan aan een overheidsfonds voor ondernemers, net op het moment dat een Maleisisch pensioenfonds een grote investering deed in het bedrijf. Even later werd een wet aangenomen die gunstig was voor Uber. Advocaten van Uber onderzoeken nu of hier geheime afspraken over waren gemaakt.

Wie waren er betrokken bij de deals?

Bij de deals zouden twee voormalige Uber-topmannen, Emil Michael en Eric Alexander, een belangrijke rol hebben gespeeld. Deze laatste kwam eerder in het nieuws omdat hij de medische gegevens bleek te bezitten van een vrouw die door haar Uber-chauffeur verkracht zou zijn. Alexander werd daar uiteindelijk voor ontslagen. Michael suggereerde in 2014 dat Uber schadelijke informatie over journalisten zou moeten verspreiden, een opmerking waar hij later zijn excuses voor aanbood.

Uber heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een reeks schandalen die uiteindelijk leidden tot het aftreden van topman Travis Kalanick. Ook veel andere topbestuurders hebben het bedrijf verlaten, en de nieuwe directeur Dara Khosrowshahi lijkt met een schone lei te willen beginnen.