Uberslim of Uberslecht

Lotte RooijendijkEuropees, Internationaal, News, Nieuws, Private sector

Amsterdam, 7 december 2017 – Eerder schreef Transparency International Nederland (TI-NL) over de miljoenendeals die de belastingdienst met multinationals als Nike sloot en hoe de Nederlandse schatkist op die manier grote sommen aan belastinggelden misliep. Nu blijkt ook het internationale taxibedrijf Uber van het Nederlandse belastingsysteem te genieten. Zo zou de firma zo’n 23 miljoen pond aan belastingen hebben ontweken, meldt het onderzoekstelevisieprogramma Zembla naar aanleiding van eigen onderzoek. 

Uber laat via zijn directeur in Nederland Thijs Emondts weten niets te doen wat niet mag. “Zoals veel internationale bedrijven gevestigd in Nederland, hebben we een belastingstructuur die voldoet aan de internationale wetgeving. Meer kan ik er niet over zeggen”, meldde hij aan Zembla.

Mogelijke schijnconstructies binnen Uber

Hoe werkt zo’n belastingstructuur precies? Het begint in het Verenigd Koninkrijk. Doordat het bedrijf gebruik maakt van zelfstandig ondernemers, waarbij de chauffeurs in feite een eigen bedrijf opzetten binnen de overkoepelende Uber firma, hoeven deze ZZP’ers in het Verenigd Koninkrijk tot 85.000 pond geen omzetbelasting te betalen. Of het werkelijk zou gaan om zelfstandig ondernemers wordt echter betwist. Zo zouden zowel de Britse vervoersbond als het Europese Parlement om opheldering hebben gevraagd bij het taxibedrijf.

“De vraag of dit een schijnconstructie is, moet tegen het licht gehouden worden. Bedrijven, waar ze ook vandaan komen en welke diensten ze ook aanbieden, moeten zich gewoon aan de wet houden”, aldus Europarlementariër Marietje Schaake (D66).

De rol van Nederland

Het verhaal gaat door. Zo wordt er op geen enkele taxirit in het Verenigd Koninkrijk omzetbelasting geheven. Hiervoor maakt Uber gebruik van een fiscale constructie waarbij alle omzet, gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, door Uber in Amsterdam geïnd wordt. Omdat het om een transactie tussen twee bedrijven binnen de EU gaat, is de firma in beide landen vrijgesteld van belasting. Dit werd twee weken geleden bekend gemaakt in de Paradise Papers. De Britse en Nederlandse fiscus willen tegenover Zembla niet op de zaak ingaan, daar er geen gegevens over individuele belastingplichtigen mogen worden verstreken.

Dit is niet de eerste keer dat activiteiten van Uber aangekaart worden. Zo heeft het bedrijf de afgelopen jaren te maken gehad met een reeks schandalen die onder andere geleid hebben tot het aftreden van topman Travis Kalanick. Ook zou het bedrijf eerder dit jaar een intern onderzoek hebben uitgevoerd naar omkoping in minstens vijf Aziatische landen. De Amerikaanse justitie (DOJ) voerde rond dezelfde periode een onderzoek uit naar een mogelijke strafzaak rondom de vermeende omkoping.

Uber is in 77 landen actief en verzorgt tien miljoen ritten per dag.