Temer

Mogelijke belastingfraude aan het licht na invallen FIOD

Anne Scheltema BeduinEuropees, Fraude, Integriteit, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 14 maart 2018 – Eerder deze week deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen op verschillende locaties in Amsterdam, Utrecht en Edam-Volendam. De reden: mogelijke belastingfraude waarbij miljoenen euro’s uit het beeld van de Nederlandse fiscus werden onttrokken. De FIOD heeft, naast de invallen, een belastingadviseur aangehouden. Hij zou de frauduleuze activiteiten hebben opgezet voor zijn klanten in een poging tot belastingontduiking.

Belastingontduiking via buitenland

De man handelde uit naam van vermogende klanten uit de media- en entertainmentwereld om hun vermogen via belastingparadijzen buiten het bereik van de Nederlandse belastingdienst te houden. De belastingfraude werd mogelijk gemaakt door de klanten op papier te laten emigreren naar onder andere Cyprus en Guernsey. Vervolgens werden ter plaatse lokale vennootschappen voor hen opgezet. De verdachte was zelf bestuurslid van deze vennootschappen.

Het aanbieden van soortgelijke services valt onder de diensten van trustkantoren. De Nederlandsche Bank moet voor het aangaan van dit soort activiteiten een vergunning voor het verschaffen van trustdiensten afgeven. Dit is wettelijk vastgesteld in de Wet toezicht trustkantoren (Wtt). De verdachte beschikte niet over een dergelijke vergunning. Naast het ontbreken van het juiste papierwerk voor het leveren van trustdiensten spelen ook andere zaken. Zo is de man ook verdacht van het maken en opvoeren van vervalste belastingaangiften. Deze werden via een tweetal administratiekantoren vervolgens bij de Belastingdienst ingediend. Ook deze administratie is door de FIOD in beslag genomen.

Vermogende Nederlanders en belastingconstructies

Soortgelijke belastingconstructies zijn niet onbekend. Uit de Panama Papers, waarmee de administratie van juridisch adviesbureau Mossack Fonseca op straat kwam te liggen, blijken soortgelijke constructies wereldwijd verspreid. Voorbeelden van belastingontwijking van vermogende Nederlanders via Europese belastingparadijzen en de rol van trustkantoren hierin is meermaals te spraken gekomen. Ook Transparency International Nederland schreef hier eerder over.

Vooral Guernsey staat bekend als een geliefde ‘migratie’-bestemming voor vermogende individuen. Guernsey kent gunstige belastingsvoorwaarden voor bedrijven en hoge mate van bankgeheim. Het eiland in het Engelse Kanaal scoort met een 10e plek dan ook hoog in de 2018 Financial Secrecy Index. Dit is een aanzienlijk hogere notering van het Verenigd Koninkrijk zelf, dat 24ste was. Deze combinatie maakt het eiland een interessant doelwit voor internationale belastingfraude. Eind 2016 stonden er bijna 21.500 bedrijven of instanties geregistreerd in Guernsey – een gemiddelde van ongeveer één onderneming per drie inwoners van het eiland.

FIOD & OM: harde aanpak belastingfraude

Het onderzoek van de FIOD lijkt zich momenteel te focussen op het werk van de belastingadviseur zelf. Het is momenteel onbekend voor wie de man handelden en of zijn klanten op de hoogte waren van de illegale praktijken van de belastingadviseur. Mogelijk kunnen zij in de nabije toekomst nog als verdachten aangemerkt worden. De afgelopen jaren is de druk op belastingontduiking sterk toegenomen, om het zo voor zeer vermogende Nederlanders minder aantrekkelijk te maken hun kapitaal te onttrekken van de Belastingdienst.