Shell

Shell doet aangifte tegen oud-bestuurder vanwege vermeende omkopingsaffaire

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 30 maart 2018 – Shell heeft woensdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen een voormalig bestuurder van de olie- en gasgigant in Afrika. De oud-bestuurder zou betrokken zijn geweest bij een steekpenningenaffaire rond de verkoop van olieconcessie OML 42 in Nigeria in 2011.

Het concern vermoedt op basis van een intern onderzoek dat er een ”misdrijf tegen Shell” is gepleegd. ”We hebben aangifte gedaan bij het Nederlandse Openbaar Ministerie en overwegen welke andere stappen we verder nog zouden kunnen nemen”, aldus een woordvoerder. “Waar onze principes worden geschonden, zijn we vastbesloten om passende maatregelen te nemen en kijken wij welke lessen eruit getrokken kunnen worden”, luidt een persverklaring van Shell.

Ook verdacht in andere corruptiezaak

De oud-bestuurder is tevens één van de verdachten in een andere grote Nigeriaanse corruptiezaak. Daarin heeft de Italiaanse justitie ook Shell zelf en de Italiaanse branchegenoot Eni voor de rechter in Milaan gedaagd. Die zaak, waarvan de start is uitgesteld tot 14 mei, gaat over een schikking rondom een ander olieveld, OPL 245. De oliebedrijven telden in 2011 naar verluidt ruim 1 miljard euro neer voor de exploitatierechten van het olieveld OPL 245 in Nigeria. Rondom de transactie hangt al een langere tijd een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst zou hebben doorgesluisd naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Persbureau Reuters stelt op basis van een anonieme bron dat er toen ook verdachte betalingen zouden zijn gedaan aan een bedrijf op de Seychellen, dat gelinkt kon worden aan Zwitserse bankrekeningen van de oud-bestuurder van Shell. In verband met deze zaak deed de Australische politie een inval in het huis van de voormalig bestuurder uit Australië. Uit documenten die in beslag waren genomen zou zijn gebleken dat de verdachte een bedrijf had opgezet op de Seychellen genaamd Energy Venture Partner LTD. Dat bedrijf was gelinkt aan twee Zwitserse bankrekeningen. Het vermoeden bestaat dat die rekeningen en het bedrijf zijn gebruikt om de omkoopsom die de oud-bestuurder bij de OML 42-deal heeft ontvangen, weg te sluizen. De voormalig bestuurder ontkent elke betrokkenheid bij een smeergeldaffaire.

Shell onder de loep

“We waren verbijsterd en teleurgesteld toen we hoorden van deze kwestie”, aldus een woordvoerder van Shell. Shell benadrukt dat die zaak over een hele andere deal en tevens een ander veld gaat. ”Met onze kennis van nu, geloven wij dat beide zaken niet met elkaar in verband staan”, luidt de verklaring. Shell herhaalt dat er met betrekking tot de OPL 245-zaak geen reden is om Shell of haar voormalige werknemers te veroordelen.

Ook in Nederland buigt justitie zich over deze zaak. Onder leiding van het OM verricht de FIOD momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar de deal van Shell en Eni. ”Wij zullen de aangifte betrekken in het lopende onderzoek naar Shell. De feiten en omstandigheden die uit de aangifte blijken waren ons in dat kader reeds bekend”, reageert het OM.