president

Van president naar dissident: hoe de publieke opinie in Korea verandert

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, CPI, Extern nieuws, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 17 april 2018 – De zaak van de overheidscorruptie in Korea kreeg vandaag een nieuwe wending. De nieuwsorganisatie Japan Times berichtte dat de voormalig president van Zuid-Korea, Park Geun-hye, haar eerdere veroordeling niet zal aanvechten in hoger beroep. Een interessante wending in een toch al bijzonder proces. Op vrijdag 6 april werd president Park veroordeeld tot een celstraf van 24 jaar voor haar rol in het grote corruptieschandaal tussen de Zuid-Koreaanse overheid en verschillende bedrijven. De veroordeling betekende een grote stap in de strijd tegen corruptie in Zuid-Korea.

Eerder al werden de vice-voorzitter van Samsung, Lee Jae-yong, en een vriendin van oud-president Park, Choi Soon-sil, veroordeeld tot enkele jaren cel. Beiden waren betrokken bij hetzelfde schandaal als mevrouw Park.

Het refrein van een president

Het is overigens niet de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse president veroordeeld wordt voor niet-integer gedrag. Gedurende de jaren ’90 werden oud president Chun Doo-hwan en voormalig president Roh Tae-woo al aangeklaagd en veroordeeld voor onder andere omkoping. Daarnaast zijn veel van Korea’s grootste bedrijven de afgelopen tijd door corrupte praktijken in het nieuws gekomen. De voorzitter van Lotte Group hielp zijn bedrijf aan promotie met verduistering. Verder voorzag de voorzitster van Hanjin Shipping dat handelen met voorkennis altijd meer oplevert dan marketing doet.

De conglomeratie als probleem?

Zuid-Korea kampt al jaren met een relatief hoge mate van corruptie. De precieze reden voor dit verschil is niet duidelijk, al wijzen vele media op de macht en invloed van chaebols. Bedrijven uit de Aziatische industriële grootmacht verenigen zich in zogenaamde chaebols (een conglomeratiestructuur) die doen denken aan de Japanse keiretsu, iets waar de FRBSF al in 1993 over schreef. Toch scoort Zuid-Korea de afgelopen twee jaar aanmerkelijk slechter dan het buurland op onze CPI: Japan staat 20e, Korea treffen we op een treurige 51e plek. Iets waar het gecentraliseerde karakter van de chaebols wel eens een rol in zou kunnen spelen.

Een nieuwe norm

Overigens lijkt corruptie wel op haar retour te zijn in Korea. Ondanks dat dit nog niet zichtbaar is in onze statistieken (al ware het maar omdat Zuid-Korea pas twee jaar in onze CPI wordt meegenomen), is het wel zichtbaar in de publieke opinie. Op 28 september 2016 werd een nieuwe strengere anti-corruptie wet van kracht, en Korea demonsteerde massaal tegen haar corrupte leiders. Echter blijft corruptie helaas een actueel onderwerp in Korea, meldt ook Uber afgelopen september weer. Transparency International Nederland blijft de ontwikkelingen in Korea volgen en houdt u op de hoogte.