Platini

Platini geeft toe dat loting bij groepsindeling WK 1998 gemanipuleerd is

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws, Sport

Amsterdam, 22 mei 2018 – Michel Platini heeft toegegeven dat de loting bij de groepsindeling voor het WK van 1998 in Frankrijk gemanipuleerd is. Door de gestuurde loting konden gastland Frankrijk en titelverdediger Brazilië elkaar pas in de finale treffen als ze allebei hun groep zouden winnen. Door middel van ‘kleine trucjes’ was dit voor de loting al bepaald, uit angst voor vroege uitschakeling. Young Transparency International organiseert op 7 juni: The World Cup of Corruption – Football & Fraud, waarin we met experts in gesprek gaan over thema’s zoals manipulatie, matchfixing en doping. Meld je snel aan!

“We hadden voor de loting van het WK bepaald dat Frankrijk en Brazilië in de groepen A en C zouden komen, zodat ze, wanneer ze hun groepen zouden winnen, elkaar niet voor de finale tegen zouden komen. Dat soort dingen gebeuren als je een WK organiseert. Je gaat als gastheer niet zes jaar lang een WK voorbereiden om je land in de kwartfinale tegen de topfavoriet te laten spelen. En Frankrijk is echt niet het enige land waarin dit is gebeurd. Het gebeurt namelijk altijd…”, aldus Platini in een interview met het radiostation France Bleu.”

Missie geslaagd

De missie van de FIFA slaagde, want Frankrijk en Brazilië troffen elkaar pas in de finale. De Fransen wonnen de WK-finale met 3-0. De Brazilianen waren in de halve finale te sterk voor het Nederlands elftal. Een dergelijke gestuurde loting is vaker voorgekomen. Zo waren bij het WK van 2006 gastland Duitsland en regerend kampioen Brazilië al ingedeeld in een groep, zodat ze elkaar bij groepswinst ook tot de finale zouden ontlopen. Echter slaagde de opzet toen niet helemaal. Beide landen werden groepswinnaar maar haalden de finale niet.

Platini werd in 2015 voor acht jaar geschorst voor corruptie vanwege een omstreden betaling van Sepp Blatter, de toenmalige voorzitter van de FIFA. De straf is later teruggebracht naar vier jaar. De voormalige UEFA-voorzitter ontving in 2011 een schimmige betaling van circa 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor zijn voormalige voetbalvriend.

Op het conto van Platini

De KNVB reageert koeltjes op de uitspraken van Platini. “Van manipulatie van groepswedstrijden en beïnvloeding van de loting is bij ons niets bekend, op welk toernooi dan ook. Die uitspraken komen op het conto van Platini.” De Nederlandse voetbalbond geeft aan geen actie te ondernemen. “Het is aan de FIFA om te bepalen of ze een onderzoek willen starten en als ze dat nodig achten zal de KNVB dat niet tegenhouden. Zelf het initiatief nemen tot een onderzoek op basis van deze uitspraken van Platini, doen we echter niet”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Young TI: The World Cup of Corruption

Wil je meer weten over corruptie en fraude in de voetbalwereld? Op donderdag 7 juni van 18:00 tot 21:00 organiseert Young Transparency International: The World Cup of Corruption – Football & Fraud bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. We gaan met experts in gesprek over het spel van corruptie tijdens de bidprocedures van het WK, over matchfixing en andere vormen van corruptie en fraude in de sport. Registratie voor Young TI-leden is gratis maar op = op dus registreer vandaag! Ben je geen lid maar wil je hier wel bij zijn? Koop dan nu hier je ticket!