C20 anti corruptie Transparency International

C20: Anti-corruptie en transparantie centrale onderwerpen

Anne Scheltema BeduinAlgemeen

Amsterdam, 9 augustus – Voor velen is de G20 een bekend begrip. Tijdens dit jaarlijkse forum voor de negentien grootste landelijke economieën en de Europese Unie wordt gekeken naar multilaterale oplossingen voor het versterken van de wereldeconomie. Minder bekend zijn de engagementgroepen die aan de G20 gelieerd zijn. De C20 (Civil 20) is hierin een vooraanstaande partij. De C20-top is de jaarlijkse bijeenkomst voor het internationale maatschappelijk middenveld en vindt plaats voorafgaand aan de G20. Eerder deze week vond de 2018 editie van de bijeenkomst plaats. Ook Transparency International was aanwezig.

Uitdagingen C20

Als vertegenwoordiging van een breed scala aan NGO’s en gelinkt aan de G20 bevindt de C20 zich in een unieke positie om de belangen van burgers en belangengroepen te vertegenwoordigen tegenover de wereldleiders uit de meest invloedrijke landen ter wereld. Het is een van zeven officiële engagementgroepen van de G20. Andere groepen zijn onder andere de private sector en de wereldwijde onderzoeksgemeenschap. De zesde editie van de C20 vond eerder week plaats in Buenos Aires, Argentinië. Circa 600 maatschappelijke organisaties uit meer dan 45 landen waren aanwezig op de conferentie.

De bijeenkomst voor NGO’s lijkt relevanter dan ooit, daar het maatschappelijk middenveld in deze tijden van fake news en populisme in veel landen onder druk staat. De bijeenkomst zelf is echter multidisciplinair. Zo waren er onder andere ook werkgroepen voor onderwijs, milieu, lokale initiatieven. Het algemene doel van deze top is een eenvoudige maar uitdagende vraag.  Hoe heeft het maatschappelijk middenveld invloed op het beleid van onze leiders? C20 2018 focuste daarom het versterken van de stem van het civil society om G20-vertegenwoordigers aan te spreken op hun gemaakte beloften.

Ook vanuit TI’s perspectief is een sterk en breed gedragen optreden noodzakelijk. Allen zo kan er druk op politici uitgeoefend worden. Een voorbeeld: van de circa 60 anti-corruptie initiatieven die door G20-leiders in de afgelopen jaren zijn opgevoerd zijn er bijvoorbeeld bar weinig daadwerkelijk uitgewerkt. Een recentelijk rapport van Transparency Internationaal laat zien dat er voor G20 landen ernstige tekortkomingen zijn in het bestrijden witwassen van geldstromen. Internationale samenwerking tussen het maatschappelijk middenveld en private sector speelt hier een centrale rol.

C20 2018: centrale rol voor Transparency International

Deze editie van de C20 werd georganiseerd door Poder Ciudadano¸het Argentijnse chapter van Transparency International. De TI-beweging was op de bijeenkomst met chapter-vertegenwoordigers uit Australië, Brazilië, Mexico, Frankrijk, Rusland en Duitsland en Argentinië. Ook voorzitter van de Transparency International, Delia Ferreira Rubio, nam deel. Corruptiebestrijding was dan ook een centraal thema voor deze editie van de C20-top.

De Argentijnse president Mauricio Macri opende de top. Tijdens zijn speech identificeerde hij corruptiebestrijding en transparantie als als wereldwijde prioriteiten. Een oproep die extra kracht werd bijgezet door het grootschalige recente corruptieschandaal in Argentinië. Delia Ferreira Rubio riep wereldleiders op om zich in te zetten voor corruptiebestrijding – iets wat enkel met gerichte actie, implementatie en rapportage behaald kan worden. Beloftes zijn makkelijk gemaakt. Het is nu aan de G20 leiders om met de volgende top daad bij woord te voegen.