Fraude

Corporate Tax Tracker geeft toegang tot financiële data 20 grootste banken in EU

Lotte RooijendijkEuropees, Feature, Internationaal, Nieuws, Onderzoeken, Private sector, Wetgeving

Amsterdam, 25 oktober 2018 – Met de nieuwe Corporate Tax Tracker van TI-EU zijn belangrijke financiële gegevens van de twintig grootste banken in de EU te vergelijken en te analyseren, waaronder ING en Rabobank van Nederlandse bodem. De interactieve databank geeft informatie over de omzet, winst, betaalde belastingen en het aantal fulltime werknemers van de banken.

De Corporate Tax Tracker, een nieuwe interactieve database, verzamelt en visualiseert de informatie die door Europese banken is gepubliceerd in hun publiekelijk beschikbare land-per-landrapportage (Country-by-Country reporting) vanaf 2015. De visualisatie van de data is gericht op meer transparantie in de wereld van de vennootschapsbelasting. De datavisualisatie toont de belangrijkste trends in de belastingbetalingen, locaties en strategieën van banken, en belicht tevens de onregelmatigheden en afwijkingen.

Wist je dat in 2015…

  • BNP Paribas €134 miljoen aan winst rapporteerde op de Kaaiman eilanden ondanks ze slechts €39 miljoen aan omzet hadden?
  • Drie van de grootste Europese banken negatieve winst hebben gerapporteerd? Dit waren Deutsche Bank, RBS en Standard Chartered.
  • Uit de top 5 grootste Europese banken Unicredit (€83 miljoen), RBS (€77 miljoen) en Lloyds (€41 miljoen) het minste belasting blijken te hebben betaald?
  • De grootste Europese banken een omzet van €248 miljoen rapporteerden zonder enige belasting te betalen?

Data geeft indicatie bij belastingmisbruik

Transparante data kan een indicatie geven wanneer er sprake is van wijdverspreid belastingmisbruik. Tot voor kort was dit niet mogelijk vanwege het gebrek aan openbare informatie. Nu bestaat er voor het bankwezen wetgeving die transparantie op het gebied van betaalde belastingen afdwingt. Grote multinationals in andere sectoren dan het bankwezen zijn nog steeds in staat hun aanwezigheid in geheimhoudingsgebieden te verdoezelen en gebruik te maken van mazen in de wet om hun winstverschuivingspraktijken te verbergen, waardoor openbare controle wordt vermeden.

“Onze tool biedt burgers inzicht in de wereld van vennootschapsbelastingen en in de activiteiten en betalingen van banken op mondiaal niveau”, zei Ilkka Penttinen van TI-EU. “De financiële gegevens van banken en bedrijven zijn vaak moeilijk te begrijpen en ontoegankelijk voor burgers. Met dit platform krijgen gebruikers een duidelijk overzicht van waar hun nationale banken opereren en hun winsten aangeven”, voegde Penttinen eraan toe.

Belangrijkste bevindingen

  • De top 10 meest productieve locaties van de 20 grootste Europese banken zijn de Kaaimaneilanden, Saudi-Arabië, Curaçao, de Maldiven, Luxemburg, Ierland, Nieuw-Zeeland, Koeweit, Macau en Mauritius.
  • Van de 20 grootste Europese banken zijn er 17 actief in Singapore.
  • Van de 8 Europese banken die miljoenen aan winst maken op de Kaaimaneilanden, hebben er 7 geen werknemers.

In Nederland zijn er van de 20 grootste Europese banken 15 actief in ons land. De grootste twee banken komen van Nederlandse bodem, ING en Rabobank. Opvallend is dat er van de 15 actieve banken maar liefst 8 zijn die geen werknemers hebben in ons land. Dat wijst erop dat de banken hier mogelijk gevestigd zijn vanwege de belastingvoordelen die het land biedt.

“Wij pleiten er al lang voor om de nationale rapportage per land uit te breiden naar multinationale ondernemingen of alle sectoren om een ​​einde te maken aan bedrijfsgeheimen. De EU heeft momenteel een voorstel op tafel, maar er bestaat een gebrek aan overeenstemming tussen EU-regeringen om te voorkomen dat dit voorstel wet wordt”, zei Elena Gaita van TI-EU.

Het Corporate Tax Tracker is beschikbaar via: www.taxtracker.eu