tekortkomingen

Tekortkomingen in financiële rapportage van olie-, gas- en mijnbouwbedrijven

Lotte RooijendijkAlgemeen, Europees, Feature, Internationaal, Nieuws, Onderzoeken, Private sector, Wetgeving

Amsterdam, 19 oktober 2018 – Een nieuw rapport van Transparency International EU (TI-EU), toont tekortkomingen en een gebrek aan duidelijkheid in de manier waarop winningsbedrijven rapporteren volgens de huidige EU-wetgeving. In het rapport Under the Surface worden betalingen aan overheden van olie-, gas- en mijnbouwbedrijven in vier landen beoordeeld.

De bedrijven geanalyseerd in het rapport zijn Repsol in Bolivia, Tullow Oil in Equatoriaal Guinee, Vedanta in India en een joint venture tussen Statoil, BP en ENI (met ExxonMobil als operator) in Angola. “Deze gevallen vertonen een aantal significante tekortkomingen, zowel in wetgeving zelf als in de rapportagepraktijken van bedrijven. Dit belemmert uiteindelijk de verwezenlijking van de algemene doelstelling om het publiek meer inzicht te geven in de activiteiten en betalingen van winningsbedrijven”, zei Elena Gaita, beleidsmedewerker bij Transparency International EU.

Implementatie van wetgeving inzake transparantie

In 2013 heeft de EU nieuwe wetgeving inzake transparantie en verantwoording aangenomen, waarbij grote olie-, gas-, mijnbouw- en bosbouwbedrijven die in de EU zijn genoteerd en geregistreerd ​worden verplicht hun inkomsten aan overheden over de hele wereld per land en project te publiceren. Aangezien de Europese Commissie momenteel deze wetgeving aan het herzien is, heeft TI-EU gekeken naar de implementatie en handhaving van deze wetgeving.

Hoewel het rapport vaststelt dat deze wetgeving de transparantie in een traditioneel ondoorzichtige sector aanzienlijk heeft verbeterd, zijn er echter punten van zorg en discrepanties in de rapportage van bedrijven en een gebrek aan duidelijkheid in de definities en vereisten van de wetgeving. “Enkele van de zwakke punten die we zien zijn dat bedrijven rapporteren over hun joint venture-betalingen, hun in natura en royaltybetalingen en de belastingen die zij op verschillende manieren hebben betaald. Dit toont aan dat de huidige wetgeving enkele verbeterpunten heeft om effectiever te kunnen functioneren”, vult Gaita aan.

Aanbevelingen voor herziene wetgeving

Volgens de aanbevelingen van TI-EU is de huidige EU-wetgevingsevaluatie een uitstekende gelegenheid voor de Europese Commissie om de vereisten voor bedrijven te verduidelijken op verschillende punten.

  • Rapportage joint ventures
  • De interpretatie van bedrijven omtrent betalingscategorieën
  • Rapportage van betalingen in natura
  • Rapportage van belastingbetalingen
  • Identificatie van ontvangers van betalingen

Het volledige rapport is hier beschikbaar.
Een bijlage van de methodologie is hier beschikbaar.
Een samenvatting van het rapport is hier beschikbaar.