Women's

International Women’s Day: acht vrouwelijke, inspirerende anti-corruptiestrijders

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Event, Feature, Internationaal, Journalisten, Klokkenluiders, Mensenrechten

Amsterdam, 8 maart 2019 – Vandaag, op International Women’s Day 2019, willen we het buitengewone werk benadrukken van acht vrouwen over de hele wereld die een positief voorbeeld geven. Ze tonen aan dat vrouwen niet alleen het slachtoffer zijn van corruptie, maar ook belangrijke spelers in de strijd tegen corruptie.

Over de hele wereld lijden vrouwen onevenredig onder corruptie. Hoewel corruptie geen onderscheid maakt in geslacht, leeftijd of ras, treft het de kwetsbare groepen het hardst, vooral vrouwen. Maar vrouwen zijn niet alleen slachtoffers van corruptie. Vrouwen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen corruptie. Uit onderzoek van Transparency International blijkt dat vrouwen minder snel ingaan op omkoping en een groter besef van integriteit hebben. Sterker nog, omkoping is vooral lager in gebieden waar meer vrouwelijke macht aanwezig is, met name in de lokale politiek in Europa.

Acht vrouwelijke anti-corruptiestrijders

De volgende moedige vrouwen spreken zich uit en ondernemen actie tegen corruptie. Al deze vrouwen hebben de strijd opgepakt, ongeacht de gevolgen, en samen staan ze voor een krachtige boodschap: als je verandering in de wereld wilt creëren, onderneem dan actie.

1. Alexandria Ocasio-Cortez

Dat is precies wat Alexandrië Ocasio-Cortez deed toen ze besloot zich verkiesbaar te stellen voor het Congres in de Verenigde Staten. Haar kansen leken gering, vooral omdat ze afhankelijk was van kleine, individuele donaties in plaats van bedrijfsgelden voor haar campagne: ongeveer 62 procent van de $2 miljoen die ze had ingezameld, kwam van kleine individuele bijdragen van elk minder dan $200. Ze slaagde en bewees dat er een manier is om in de politiek te komen zonder grote zakelijke donaties. Zoals ze zelf zei:

Je kunt veel geld niet verslaan met meer geld. Je moet het verslaan met een totaal ander spel. – Alexandria Ocasio-Cortez

Nadat ze als de jongste vrouw ooit het Congres betrad, liet ze ons snel dat “andere spel” zien. Tijdens een hoorzitting van het Oversight Committee, ontleedde ze het Amerikaanse politieke financieringssysteem en legde ze uit hoe corruptierisico’s en belangenconflicten erin zijn verankerd. De video ging direct viraal.

2. Claudia Escobar

Claudia Escobar groeide op in Guatemala en leerde al vroeg hoe het is om te leven in een land dat gekenmerkt wordt door corruptie en straffeloosheid. Om een ​​verschil te maken en onrecht te bestrijden, werd ze magistraat bij het Hof. Maar toen ze besloot om publiekelijk te protesteren tegen illegale inmenging in de rechterlijke macht, veranderde haar leven drastisch. Escobar werd de leidende klokkenluider in grootschalige corruptiezaak waarbij veel hoge politieke functionarissen betrokken waren, waaronder de vice-president van Guatemala en de voormalige president van het Congres.

Natuurlijk was ik bang voor de gevolgen. Meteen nadat ik deze misstand had aangekaart, startten de president, de vicepresident en het congreslid een campagne om mij professioneel te intimideren en in diskrediet te brengen. – Claudia Escobar

Na een reeks bedreigingen moest ze in 2015 samen met haar familie naar de Verenigde Staten vluchten, en hoewel ze haar carrière in de rechterlijke macht moest opgeven, heeft ze haar passie voor rechtvaardigheid niet opgegeven: vanuit verschillende invalshoeken blijft Escobar het belang van een onafhankelijke rechterlijke macht voor de bestrijding van corruptie bevorderen.

3. Robtel Neajai Pailey

Robtel Neajai Pailey is een Liberiaanse wetenschapper, activist en auteur. Tijdens haar werk aan universiteiten, in de publieke sector, met internationale organisaties en de media, realiseerde ze zich dat om corruptie in een samenleving uit te kunnen bannen, je moet beginnen met het opleiden van de jongste generatie.

Kinderen zijn verfrissend waarheidsgetrouw totdat we ze socialiseren om anders te zijn. Ik wilde dat socialisatieproces in goede banen leiden door kinderen de verbale hulpmiddelen te geven om met de vage scheidslijnen tussen eerlijkheid en oneerlijkheid om te gaan. – Robtel Neajai Pailey

Daarom besloot Pailey om haar passie voor sociale rechtvaardigheid en talent voor storytelling te combineren met het schrijven van anti-corruptieboeken voor kinderen. De eerste, Gbagba, wordt gebruikt door scholen in Liberia en Ghana, en wordt momenteel beoordeeld door onderwijsraden in Burkina Faso, Kameroen, Niger en Rwanda. Het vervolg, Jaadeh!, werd vorige maand gepubliceerd.

4. Khadija Ismayilova

Khadija Ismayilova is een bekroonde onderzoeksjournalist uit Azerbeidzjan. Ze staat bekend om haar moedige verslaggeving over corruptie bij de overheid.

In 2012 werd Khadija persoonlijk aangevallen door de Azerbeidzjaanse overheid vanwege haar anti-corruptiewerk. Ze werd gechanteerd, besmeurd en gearresteerd. Khadija bleef kleptocratie veroordelen en campagne voeren voor mensenrechten, zelfs vanuit de gevangenis. Na haar vrijlating in 2016 kreeg ze een reisverbod, maar ze bleef samenwerken met andere journalisten om de massale witwasaffaire van de Azerbeidzjaanse elite onder de aandacht te brengen, beter bekend als de Azerbeidzjaans Laundromat.

Slechte jongens helpen elkaar om critici de mond te snoeren en het gestolen rijkdom te verbergen. Het is tijd voor degenen die hen blootleggen om samen te werken. – Khadija Ismayilova

Ze vond onlangs enige rechtvaardigheid toen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de Azerbeidzjaanse overheid haar rechten schond door niemand verantwoordelijk te houden voor het chanteren en intimideren van Khadija.

5. Soledad Jarquín

Soledad Jarquín heeft haar carrière als onderzoeksjournalist gewijd aan het rapporteren over genderkwesties en corruptie. Ze won de Mexican National Journalism Prize in 2006 voor haar onderzoek naar verschillende verkrachtingszaken gepleegd door Mexicaanse militaire officieren.

Licht werpen op hoe corruptie het leven van vrouwen in Mexico beïnvloedt, is altijd al haar inzet geweest. Vorig jaar moest ze het zelf op de meest tragische manier ervaren. Haar dochter, fotograaf Maria del Sol Cruz, werd vermoord in de zomer van 2018.

Alles veranderde toen ik er slachtoffer van werd. Ik schreef er niet alleen over, ik beleefde het ook. Ik moest me wel uitspreken. Mijn dochter is onlangs vermoord en nu ben ik op zoek naar gerechtigheid voor mijn eigen gezin. – Soledad Jarquín

Sindsdien vraagt ​​Jarquín voortdurend om transparantie en gerechtigheid bij de Mexicaanse autoriteiten. Ze startte de campagne #JusticiaparaSol om actie te ondernemen in de zaak die volgens haar geen prioriteit heeft gekregen. Ondanks dreigementen en pogingen om haar tot zwijgen te brengen, gaat ze door. Vorige maand was er eindelijk enige vooruitgang, toen het lagerhuis van de Mexicaanse senaat er bij de procureur-generaal op aandrong om tussenbeide te komen en de zaak grondig te onderzoeken.

6. Ana Garrido Ramos

In 2009 overhandigde Ana Garrido Ramos een dossier van 300 pagina’s aan een Spaanse vakbond die bewijzen bevatte van corrupte praktijken binnen het gemeentehuis van Boadilla, haar voormalige werkplek. Wat begon als een onderzoek naar corruptie in een lokaal gemeentehuis, groeide uit tot een grootschalig corruptieonderzoek, later de Gürtel-zaak genoemd. Het onthulde een regeling met steekpenningen voor overheidscontracten onder leiding van een Spaanse zakenman die schenkingen en steekpenningen gaf aan de toen heersende Volkspartij (Partido Popular of PP). Haar claims als klokkenluider en belangrijke getuige droegen in juni 2018 bij tot de ondergang van de regering Mariano Rajoy.

Burgers kunnen niet werkeloos zitten wachten tot de wereld verandert, een ieder van ons moet deel uitmaken van die transformatie. – Ana Garrido Ramos

Vanwege haar rol als klokkenluider heeft Garrido Ramos te kampen met een kwaadaardige campagne van pesterijen. Ze blijft vechten voor een wet om klokkenluiders in Spanje te beschermen. Voor haar moedige melding en haar strijd ontving ze de 2018 Anti-Corruption Award.

7. Ngozi Okonjo-Iweala

Als een econoom gericht op ontwikkeling, is Ngozi Okonjo-Iweala wereldwijd bekend en gerespecteerd. Ze heeft haar expertise ingezet tijdens een 25-jarige loopbaan bij de Wereldbank, waar ze samenwerkte met Peter Eigen, de oprichter van Transparency International en uiteindelijk uitgroeide tot managing director.

In de politiek – waar ze de eerste vrouw was die zowel minister van buitenlandse zaken als minister van financiën was – en elders – heeft zij een groot deel van haar leven gewijd aan de strijd tegen corruptie in haar thuisland.

Niemand kan corruptie bestrijden voor Nigerianen, behalve de Nigerianen zelf. Iedereen moet van boven naar beneden toegewijd zijn om het te bestrijden. – Ngozi Okonjo-Iweala

Haar felle campagne tegen corruptie maakte ook Okonjo-Iweala en haar familie tot doelwit. Tegenstanders hebben vaak geprobeerd haar reputatie te schaden door geruchten te verspreiden die twijfel zaaide over haar integriteit. In 2012 werd haar 83-jarige moeder zelfs gekidnapt, waarschijnlijk als vergelding voor het werk van haar dochter tegen frauduleuze subsidie-claims in Nigeria. Gelukkig kwam ze na een paar dagen vrij.

Okonjo-Iweala beschrijft deze en andere ervaringen in haar boek Fighting Corruption is Dangerous, dat vorig jaar werd gepubliceerd. Het is een getuigenis van de strijd van degenen die corruptie een halt toe roepen, en een boodschap van hoop die hen aanmoedigt om niet op te geven, net zoals Okonjo-Iweala zelf.

8. Alle vrouwen bij Transparency International

Als wereldwijde beweging is ons doel corruptie in de wereld te beëindigen, ongeacht waar of in welke vorm het voorkomt. We weten dat de enige manier om hier vooruitgang in te boeken, een breed spectrum van geëngageerde burgers te betrekken, en dat is wat we al 25 jaar lang proberen te doen.

Onze beweging vertegenwoordigt met trots de stemmen van vrouwen over de hele wereld. Velen van hen lijden elke dag aan de gevolgen van corruptie – maar zeker zoveel vrouwen staan ​​op en vechten ertegen.

Vertel ons je verhaal of steun de dappere vrouwen die overal ter wereld corruptie bestrijden. #WomenAgainstCorruption