Rijkswaterstraat

Rijkswaterstaat medewerker op non-actief na ontdekking grootschalige fraude

Lotte RooijendijkCorruptie, Extern nieuws, Fraude, Governance, Nationaal

Amsterdam, 13 maart 2019 –Zowel de politie als Rijkswaterstaat zijn een onderzoek gestart nadat er melding was gemaakt over het indienen van valse facturen. Sinds 2014 is er naar verluidt voor 1,7 miljoen euro weggesluisd door de medewerker in kwestie, aldus minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Rijkswaterstaat).

Nadat de fraude aan het licht kwam is de medewerker direct op non-actief gesteld en heeft Rijkswaterstaat aangifte gedaan. Hierop is de politie een onderzoek gestart en is afgelopen dinsdag de woning van de verdachte persoon onderzocht. Omdat het onderzoek nog steeds in volle gang is, zijn de politie en Rijkswaterstaat momenteel niet in de positie om verdere uitspraken te doen. Hierdoor blijft het onbekend welke functie de verdachte had binnen de organisatie.

Het interne onderzoek van Rijkswaterstaat heeft als doel uit te vinden hoe de medewerker in de positie is gekomen waarin het mogelijk was om voor 1.7 miljoen euro aan valse facturen in te dienen. Naast het interne onderzoek is er volgens minister van Nieuwenhuizen ook een extern onderzoek gestart naar het inkoop- en betaalproces van de organisatie. Nadere beoordeling betreffende dit proces zou tot aanvullend en/of aangepast beleid moeten leiden om fraude met facturen in de toekomst uit te kunnen sluiten.

De medewerker van Rijkswaterstaat is momenteel niet de enige die als verdachte aangeduid wordt door de politie. Ook bepaalde derde partijen worden in de gaten gehouden en verdere aanhoudingen behoren tot de mogelijkheden.

Transparency International Nederland brengt u elke werkdag Nederlands en internationaal nieuws over corruptiebestrijding, integriteit en transparantie. TI-NL wil een overzichtelijk en toegankelijk medium zijn, vrij van advertenties en betaalmuren. Om dit mogelijk te maken bouwen wij op de steun van onze lezers. Leest u onze stukken met interesse? Overweeg dan om vandaag een donatie te doen.

[/cs_content]