Assange

WikiLeaks-klokkenluider Assange opgepakt door Britse Politie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Extern nieuws, Integriteit, Internationaal, Journalisten, Klokkenluiders, Nieuws, Politiek

Amsterdam, 12 april 2019 – Na bijna zeven jaar lang in de Ecuadoraanse ambassade in Londen geleefd te hebben, is Julian Assange afgelopen donderdag dan toch opgepakt.  Het Zuid-Amerikaanse land bood de klokkenluider jarenlang politiek asiel maar trok dat deze week in.

Julian Assange vluchtte in 2012 de ambassade in Londen in om een uitlevering aan de Verenigde Staten en Zweden te voorkomen. In Zweden werd de Australiër door twee vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag terwijl  hij in de Verenigde Staten op de radar staat voor het publiceren van geheime documenten.

Assange en WikiLeaks

Wikileaks, het platform waarop Assange de documenten verspreidde, vergaarde internationale roem en afgunst na het publiceren van een geheime video waarin Amerikaanse helikopters burgerslachtoffers maken op een plein in Bagdad. In samenwerking met de Amerikaanse soldaat Manning weet Wikileaks de jaren daarop een aanzienlijk aantal geheime documenten op internet te plaatsen waarin schadelijke praktijken van het Amerikaanse leger boven water komen. In reactie hierop besloten de Democraten en Republikeinen samen te werken om een verzoek tot vervolging in te dienen.

Het probleem met het vervolgen van Assange was aanvankelijk dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan het lekken van geheime informatie maar slechts aan het verspreiden hiervan. Mocht de Amerikaanse overheid Assange willen vervolgen, zouden zij gedwongen zijn iedereen die over het geheime materiaal geschreven heeft ook te vervolgen. Om deze reden heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gewacht met vervolging tot zij de klokkenluider op een strafbaar feit konden betrappen. Dit gebeurde toen Assange, naar verluidt, probeerde een computer van een werknemer van de regering te hacken. Als gevolg hiervan is er door de Verenigde Staten een verzoek tot uitlevering ingediend bij de Britse overheid.

Het hacken van de elektronica van regeringsfunctionarissen schijnt ook de reden geweest te zijn dat Ecuador het politiek asiel van de klokkenluider stopzette. Assange zou namelijk door middel van hacken bij persoonlijke en vertrouwelijke documenten van de Ecuadoraanse president zijn gekomen, die als reactie hierop zijn steun voor de klokkenluider introk. Een aantal uur na de arrestatie van Assange is zijn vermeende handlanger opgepakt in Ecuador door de lokale politie. De man in kwestie is gearresteerd op verdenking van het faciliteren van Assange in zijn pogingen toegang te krijgen tot geheime documenten van de Ecuadoraanse president.

Aanhangers

Nadat Assange opgepakt werd, is hij gisteren in Londense rechtbank voorgeleid. Voor het gebouw verzamelde zich al gauw een groep supporters die zijn vrijlating eiste. Assange’s advocaat waarschuwde voor de mogelijke gevolgen voor andere journalisten van een uitlevering aan de Verenigde Staten.  Mocht de Australiër worden uitgeleverd namelijk, zou dit betekenen dat andere overheden ook grond hebben om een verzoek tot uitlevering te doen aan het adres van klokkenluiders. Desondanks heeft de advocaat vertrouwen in de onschuld en uiteindelijke vrijspraak van Assange.