Temer

Braziliaanse oud-president Temer moet toch weer cel in wegens corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Omkoping

Amsterdam, 10 mei 2019 – De Braziliaanse oud-president Michel Temer moet weer terug de gevangenis in. Dat heeft een federale rechtbank in Brazilië bepaald. De 78-jarige politicus is verdachte in verschillende corruptiezaken. In maart dit jaar werd Temer aangehouden, maar mocht de cel vijf dagen later alweer verlaten. De rechter achtte de kans toen klein dat de oud-president bewijs tegen hem zou vernietigen. Een federale rechter heeft dit besluit nu dus teruggedraaid. 

Er zouden tien verschillende zaken tegen Temer lopen. Hij wordt onder meer beschuldigd van leiding geven aan een criminele organisatie die ruim 416 miljoen euro zou hebben weggesluisd bij de bouw van een kerncentrale. Ook zou hij steekpenningen hebben aangenomen van het bouwbedrijf in ruil voor een contract voor de bouw van de kerncentrale.

Temer is immuniteit kwijt

De arrestatie van Temer maakt deel uit van een grote anti-corruptiecampagne in Brazilië, de zogenaamde Operação Lava Jato of Operatie Wasstraat, waarin al tientallen politici zijn beschuldigd. Hij is niet de eerste ex-president van Brazilië die verdachte is in meerdere corruptiezaken. Ook oud-president Lula da Silva zit in de gevangenis voor corruptie. Hij werd begin 2018 in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens corruptie en witwassen. Temer was president van Brazilië van 2016 tot eind vorig jaar. Tijdens zijn presidentschap was hij juridisch onschendbaar, maar die immuniteit is hij nu kwijt.