Malta

Justitie in Malta start corruptieonderzoek naar hooggeplaatste politici

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Feature, Internationaal, Journalisten, Nieuws

Amsterdam, 1 mei 2019 – Naar aanleiding van onthullingen gedaan in de Panama Papers, heeft een rechter in Malta groen licht gegeven voor een onderzoek naar corrupte praktijken van hooggeplaatste politici. Onder andere de huidige minister van Toerisme en een vertrouweling van de premier staan op de radar om onderzocht te worden.

In 2016 brachten de Panama Papers de mate waarin corruptie het politieke systeem in Malta is binnengedrongen aan het licht. Door middel van het onderzoek naar belastingontwijking via Panama bleek dat de huidige minister van Toerisme, Konrad Mizzi, en een vertrouweling van de premier, Keith Schembri, vennootschappen in Panama in handen zouden hebben. Deze zouden zijn gebruikt om geld verkregen uit een energiedeal met Azerbeidzjan uit Malta te laten verdwijnen en vervolgens eigen te maken.

Corruptie in Malta

Naar aanleiding hiervan heeft de leider van de Maltese oppositie zich afgelopen tijd hard gemaakt voor een justitieel onderzoek naar de politici in kwestie. Totdat de rechter hier vorige week gehoor aan gaf, heeft de Maltese premier Muscat altijd zijn hand boven hun hoofd gehouden. De kans bestaat dat Muscat bang is dat een onderzoek naar zijn vertrouwelingen ervoor kan zorgen dat zijn eigen acties ook onder de loep worden genomen. Naar verluidt zou zijn vrouw namelijk ook een vennootschap in Panama bezitten. Manfred Weber, de beoogde kandidaat van de Europese Volkspartij om Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie, uitte eind vorige maand zijn zorgen over de trend in Malta op het gebied van corruptie. Hij constateerde dat deze trend in strijd is met gemeenschappelijke Europese waarden als vrijheid en respect voor de rechtsstaat.

GRECO

Afgelopen maand publiceerde de Group of States Against Corruption (GRECO) al een rapport waarin de effectiviteit van anti-corruptie maatregelen in Malta bekritiseerd wordt. GRECO is een samenwerkingsverband tussen 47 Europese landen en de Verenigde Staten dat zich richt op het bestrijden van overheidscorruptie. In het rapport wordt aangegeven dat hoewel Malta beschikt over voldoende publieke instituties die de acties van politici controleren, het land niet in staat is geweest om de beschuldigingen van corruptie serieus te nemen. De Maltese Permanente Commissie tegen Corruptie bijvoorbeeld, heeft in de 30 jaar dat het bestaat nog geen concrete resultaten weten te produceren.

Binnenlands is er in Malta de afgelopen jaren ook veel kritiek geuit op de corruptie van hooggeplaatste politici. Als bekendste voorbeeld geldt natuurlijk de journaliste Daphne Caruana Galizia, die jarenlang op haar eigen blog onthullingen deed over corruptie in Malta voordat zij in 2017 vermoord werd. Galizia was op het eiland zowel mateloos populair als ernstig gehaat om haar artikelen waarin ze naast corruptie ook de invloed van de lokale maffia op de Maltese politiek blootlegde.