Qatar

Platini in verband gebracht met corruptie bij toewijzing WK 2022 aan Qatar

Bart VolleberghAankondigingen, Algemeen, Corruptie, Europees, Internationaal, Omkoping, Sport

Amsterdam, 21 juni 2019 – Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is dinsdag in Frankrijk aangehouden voor verhoor. Hij wordt in verband gebracht met corruptie rondom de toewijzing van het WK voetbal in 2022 aan Qatar. Een dag later werd hij weer vrijgelaten.

Platini behoorde begin jaren tachtig tot de beste voetballers van de wereld. Met Juventus won hij in 1984 de Europa Cup I en in 1985 de Europa Cup II. In 1984 was hij ook aanvoerder van het Franse elftal, dat onder zijn leiding het EK won. De inmiddels 63-jarige Platini stemde in 2010 voor de toewijzing van het WK aan Qatar. Volgens critici zou dit niet eerlijk gebeurd zijn.

Opmerkelijke procedure bij toewijzing aan Qatar

Twee weken voor de stemming zou er een geheime lunchontmoeting hebben plaatsgevonden met president Sarkozy, emir Tamim bin Hamad al-Thani, de Qatarese minister van buitenlandse zaken en premier Hamad bin Jassim. Qatar leek een opmerkelijke keuze, omdat er geen voetbalcultuur heerst en het er veel te warm is om te voetballen. Bovendien worden de mensen- en arbeidsrechten in het golfstaatje aan de lopende band geschonden. Toen het WK aan Qatar werd toegewezen, investeerde de Qatarese overheid honderden miljoenen in Frankrijk. De voetbalclub Paris Saint-Germain, de favoriete club van Sarkozy, werd voor 76 miljoen euro overgenomen door geldschieters uit Qatar. En dat terwijl Platini zijn stem eerst had beloofd aan de Amerikaanse bond. “Sarkozy heeft mij nooit gevraagd om voor Qatar te stemmen. Maar ik wist natuurlijk wel dat het goed zou zijn”, zei hij daarover in 2015 tegen de NOS.

Platini al eerder in opspraak

Platini werd dinsdagavond gearresteerd voor verhoor, maar stond gisterochtend alweer op straat. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan actieve en passieve vormen van corruptie. De Franse autoriteiten hebben geen aanklachten tegen hem bekendgemaakt en hij ontkent zelf enige betrokkenheid bij corruptie. Platini kwam al eerder in opspraak omdat hij in 2011 een omstreden betaling had gekregen van de voormalige FIFA-president Sepp Blatter. Beiden werden in 2015 voor acht jaar geschorst, waarop ze in beroep gingen. De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond verlaagde het vervolgens naar zes jaar. Platini werd uiteindelijk voor vier jaar geschorst, waarna hij zijn functie als voorzitter van de Europese voetbalbond neerlegde. Sophie Dion en Claude Guéant, toenmalige adviseurs van Sarkozy, zouden in verband met hetzelfde onderzoek ook zijn aangehouden.