Algerije

Voormalig premier Algerije gearresteerd wegens verdenking corruptie

Bart VolleberghAlgemeen, Corruptie, Integriteit, Internationaal, Nieuws, Overheid

Amsterdam, 13 juni 2019 – Ahmed Ouyahia, die tot maart dit jaar premier van Algerije was, is gisteren op last van de Algerijnse Hoge Raad gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij corruptie. Dit besluit werd door honderden demonstranten in de hoofdstad Algiers met gejuich ontvangen.

Ook oud-minister Abdelghani Zaalane werd na een verhoor in een corruptieonderzoek vastgehouden, maar later op de dag weer vrijgelaten. Ouyahai is vier maal premier geweest van Algerije (tussen 1995 en 1998, tussen 2003 en 2006, tussen 2008 en 2012 en tussen 2017 en 2019), drie maal onder het gezag van Bouteflika. In maart stapte Ouyahia op na aanhoudende protesten tegen het regime onder het gezag van Bouteflika.

Aanhoudende demonstraties in Algerije

In maart 2019 begonnen demonstraties tegen oud-president Abdelaziz Bouteflika, die al sinds 2013 niet meer in het openbaar was verschenen na een beroerte. Honderdduizenden Algerijnen gingen de straat op om zijn vertrek te eisen, wat uiteindelijk leidde tot zijn aftreden in april. Ook werd het vertrek van alle leiders die aan het regime verbonden waren afgedwongen. Zaalane en Ouyahia zijn de meest prominente politici die zijn vastgezet sinds de demonstraties. Beiden worden er van verdacht publiek geld verkwanseld te hebben en hun machtspositie te hebben misbruikt. Algerijnen zijn met name boos op de heersende elite, die volgens hen corrupt is. Daarnaast wordt de regering vriendjespolitiek verweten.

Verkiezingen uitgesteld

Sindsdien leidt de toenmalige onderminister en legerleider Ahmed Gaed Salah de overgangsperiode. De verkiezingen die op 4 juli zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld omdat de twee kandidaten zijn afgekeurd. Ze zouden niet genoeg handtekeningen hebben ontvangen voor hun kandidatuur. De demonstranten ervaren dit als een overwinning, omdat zij de verkiezingen niet geloofwaardig achtten. Ondertussen houden de protesten aan. De bevolking wil dat ook interim-president Abdelkader Ben­salah vertrekt en eisen een democratie.

Al eerder aanhoudingen wegens corruptie

Er lopen meerdere onderzoeken naar de banden tussen hooggeplaatste politici en kopstukken uit de Algerijnse zakenwereld. In april werden vijf Algerijnse miljardairs gearresteerd op verdenking van corruptie. Het ging om vier broers uit de ondernemersfamilie Kouninef, zoons van een jeugdvriend van Bouteflika. De vijfde gearresteerde betreft Issad Rebrab, de rijkste man van het land en eigenaar van het bedrijf Cevital. Hij stond, in tegenstelling tot de vier broers, bekend als tegenstander van het regime.  Ook worden de broer van Bouteflika en twee voormalige generaals van de inlichtingendienst vervolgd voor het beramen van een ‘complot tegen het staatsgezag’.