gemeente Den Haag

Corruptieonderzoek OM naar twee Haagse wethouders

Lotte RooijendijkBelangenverstrengeling, Corruptie, Extern nieuws, Feature, Governance, Nieuws, Omkoping, Overheid

Amsterdam, 2 oktober 2019 – Het Openbaar Ministerie verdenkt twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, van het tegen betaling regelen van vergunningen. Hun werkkamers in het stadhuis en hun woningen zijn doorzocht. De wethouders treden gedurende het corruptieonderzoek terug. 

De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en daarnaast eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Beide wethouders zijn lid van de politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het college heeft hun gevraagd tijdelijk terug te treden vanwege de ernst van de verdenkingen. Ook een raadslid van de Groep De Mos en drie ondernemers worden verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

Verdachte nachtvergunningen

Op de website van het Openbaar Ministerie valt te lezen dat een van de verdachte ondernemers op de kandidatenlijst van de Groep De Mos staat. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur.

Bronnen rond justitie hebben aan de Volkskrant verteld dat het onderzoek zich richt op de banden tussen  horeca-ondernemer Atilla Akyol en de Groep De Mos. Akyol, eigenaar van het Haagse Zalencentrum Opera, was lijstduwer van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar en is een donateur van de partij. In zijn zalencentra worden onder meer fundraisers voor de partij gehouden. Vorige maand sleepte Akyol nog twee van de vijf nachtvergunningen binnen voor zijn zalencentra, waardoor hij en drie andere ondernemers buiten het Haagse centrum ook ’s nachts feesten kunnen organiseren.

De gemeentefracties zijn niet helemaal verbaasd over het strafrechtelijk onderzoek naar de wethouders. De nachtvergunning voor de Opera riep in 2017, toe De Mos zich al hard maakte hiervoor, al vragen op bij de andere fracties. Twee partijen, Nida en de Partij van de Eenheid, dienden na het toekennen van de vergunning in 2018 een Wob-verzoek in om de correspondentie vanaf het stadhuis met Akyolls bedrijf te achterhalen. Ook waren er bezwaren van omwonenden tegen de vergunningen, omdat die werden verleend terwijl de bezwaarprocedures nog liepen.

De Mos vertelde altijd open en trots over het feit dat zijn hele campagne was gefinancierd door ondernemers. “Creatief campagne voeren” zei hij daarover tegen NRC.

Omdat wordt verwacht dat dit onderzoek een jaar in beslag kan nemen, is het de vraag of de coalitie dit overleeft.

Reacties wethouders Groep de Mos

De Mos en Guernaoui schrijven in hun verklaring zich niet in de verdachtmakingen te herkennen, altijd naar eer en geweten gehandeld te hebben en de uitkomsten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Fractievoorzitter Dubbelaar zegt in een verklaring dat het realiseren van nachtvergunningen tot de speerpunten van hun verkiezingscampagne behoorde. Het heeft er volgens hem alle schijn van dat er “karaktermoord gepleegd wordt op onze wethouders”.

Nederland in de Corruption Perception Index

Transparency International publiceert ieder jaar de Corruption Perception Index (CPI), waarin 180 landen en gebieden worden gerangschikt op het vermeende niveau van corruptie in de publieke sector. Afgelopen twee jaar bekleedde Nederland een achtste plek. Nederland behaalde echter minder punten dan in 2016 en eerder, vanwege afnemende scores voor de kwaliteit van de democratie en de rechtstaat. Nederland doet te weinig om te voorkomen dat ambtenaren en politici misbruik maken van hun ambt voor eigen belangen. Ondanks aanbevelingen van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) en Transparency International Nederland (TI-NL), is de afgelopen jaren geen vooruitgang geboekt op deze punten.

De CPI van 2019 wordt eind januari 2020 verwacht.